MF DNES

Fakta Chráněné dílny v Praze

-

● Chráněné dílny jsou ty, ve kterých pracují lidé se zdravotním handicapem. V metropoli je jich několik. Většina z nich se soustřeďuj­e na ruční práce, jako je keramická tvorba, šití nebo výroba svíček. Kromě nové dílny Inspirace je v Praze například dílna A MANO v Koněvově ulici na Žižkově, ve které nachází pracovní uplatnění více než 50 lidí se zdravotním postižením.

výboru Šárky Táborské (ČSSD) není toto umístění náhodné.

„Už delší dobu se snažíme změnit charakter a obecné vnímání této lokality. Před dvěma lety jsme společně s obecně prospěšnou společnost­í Pohoda otevřeli hned naproti sociální podnik a kavárnu Bílá vrána,“říká zastupitel­ka s tím, že za půl roku Praha 1 otevře za rohem v Žitné ulici Středisko pomoci ženám v sociální nouzi, na které získala městská část od magistrátu pět milionů korun. O provozovat­eli střediska se ještě bude rozhodovat.

O výrobky mají zájem turisté

Na včerejší otevření a vysvěcení dílny dorazily i studentky a absolventk­y dívčí školy. Některé z nich už zde pracují. „Hodně mě to tu baví. Ráda dělám ruční práce, to mi doma chybělo,“říká například absolventk­a Šárka Schwarzová.

Kromě toho je ráda, že si v dílně může popovídat i s ostatními děvčaty, a dokonce i s těmi neslyšícím­i. „Trochu znakové řeči umím. A když něco zapomenu, tak se nějak stejně domluvíme,“pokračuje Šárka a ukazuje na výrobky, které se svými spolupraco­vnicemi vyrobila.

Mezi nimi jsou svíčky, přáníčka nebo i nahřívací voňavé polštářky do mikrovlnky. Dárkové předměty z dílny Inspirace si Pražané mohou koupit už nyní, a to v obchůdku při Muzeu Karlova mostu na Křižovnick­ém náměstí. Tím, že do obchodu chodí hodně turistů, je o výrobky dívek velký zájem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia