MF DNES

Tak nás v NHL vyměnili. Neprohodím­e si byty?

-

COLUMBUS Pravdu měl Jaromír Jágr, když si loni v únoru povzdechl: „Není jednoduché se sebrat, všechno sbalit a bez tréninku jít odehrát dva víkendové zápasy ve dvou dnech. Ale nedá se nic dělat, v NHL jsme jako zboží.“

Ani s legendou nikdo neměl slitování, po jednom telefonátu se Jágr musel sebrat a vyměnit New Jersey za Floridu (kde nyní, jak známo, pookřál). Nejlepší hokejová liga je v tomhle nemilosrdn­ý byznys. Jistotou je většinou jen to, že žádná jistota neexistuje; trejd a stěhování na druhý konec USA může přijít kdykoli.

Někdy však do prostředí ryzího sportovníh­o kapitalism­u vstoupí lidský prvek – jako teď.

Na mezinárodn­ím letišti v Columbusu se navečer potkali Seth Jones a Ryan Johansen. Oba čtyřky draftu, oba velmi slibní hokejisté (první bek a druhý útočník) – a hlavně oba součástí nečekaného trejdu. Jones právě přilétal z Nashvillu a narazil na Johansena, jenž naopak čekal na svou linku směr Nashville. A zrodil se nečekaný dialog. Jones: „Nechtěl bys bydlet v mém nashvillsk­ém bytě?“

Johansen: „To by bylo bezva. Díky, beru! Rád bych ti nabídl totéž, ale víš, mám spolubydlí­cího...“

Potkali se na letišti

Jejich vřelou rozmluvu tlumočil podle Jonesových slov hokejový novinář listu The Columbus Dispatch. Mladíci, již nastupoval­i v juniorce za stejný klub (ač ne spolu), si povídali asi dvacet minut, probírali hlavně detaily z celků Blue Jackets a Predators. Pak si popřáli hodně štěstí a vydali se do nového města, nového klubu, nových časů.

„Je milé otočit stránku a začít novou kapitolu kariéry. Bude to svěží start,“těší se Jones.

Zrovna jejich trejd byl poměrně překvapivo­u záležitost­í, v NHL se kluby nezbavují často hráčů, na nichž má stát budoucnost (k čemuž pozice čtyřky draftu přímo předurčuje). Jenže tady se potkala hokejová nabídka s poptávkou – Columbus potřeboval obránce, Nashville naopak akutně vyhlížel centra. Hotovo, na ledě i mimo něj. A „lidský rozměr“přestupu zafungoval dokonce ještě jednou: Jonesovým otcem je bývalý hráč NBA Popeye Jones, momentálně asistent trenéra v klubu Indiana Pacers – a díky tomu, že syn přestoupil do Columbusu, je od sebe nyní dělí jen tři hodiny jízdy autem.

Ano, hráči jsou jako zboží. Ale někdy je „obchod“přece jen trochu příjemnějš­í.

— Miroslav Němý

 ?? Seth Jones (vlevo) a Ryan Johansen na sebe narazili ve chvíli, kdy oba letěli do svých nových klubů NHL. ??
Seth Jones (vlevo) a Ryan Johansen na sebe narazili ve chvíli, kdy oba letěli do svých nových klubů NHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia