MF DNES

Šural se Sparty nezalekl: místo Slavie volí směr Letná

- Radim Trusina, Jan Palička fotbaloví reportéři MF DNES

Reprezenta­ční záložník Josef Šural ukončil dohady, brzy se stane hráčem Sparty

PRAHA Slavné fotbalové derby se bude hrát až v březnu, ale jeden velký souboj už Slavia se Spartou prohrála. A to trochu překvapivě.

Ještě včera ráno to vypadalo, že se Josef Šural oblékne do sešívaného dresu. „Máme připravené trumfy, aby si vybral Slavii,“říkal sportovní ředitel klubu Josef Jinoch.

I zákulisím letěla zpráva, že si Šural zvolil Slavii. Jenže odpoledne bylo všechno jinak. Šural splnil slib, že do konce týdne oznámí verdikt. „Rozhodl se, že by se chtěl vydat směrem Letná,“oznámil hráčův manažer David Nehoda.

Dnes má proběhnout finální jednání o podmínkách, dál je nutná dohoda mezi Libercem a Spartou. Mezi oběma kluby se však v posledních letech protočila spousta hráčů, i teď jsou předběžně domluveny. V cestě už tak nic nestojí.

Šuralovi by v létě v Liberci končila

Sparťan smlouva. Po životní půlsezoně, kdy táhl Liberec v české i Evropské lize, navíc se prosadil do základní sestavy reprezenta­ce, je k mání za 10–11 milionů korun. A ty půjdou z účtu Sparty. Čínskými miliony nadupaná Slavia, která už v zimě koupila sedm velmi zajímavých hráčů, boj o Šurala prohrála. Co rozhodlo?

Podle informací MF DNES to nebyly peníze, vždyť už dřív Šural odmítl lukrativní smlouvu v Turecku. Slávistick­á i sparťanská nabídka si byly podobné, mluví se o gáži přes půl milionu korun měsíčně.

Ve Spartě Šural údajně dostane paradoxně o něco méně, než dávala Slavia. Zvolil si sportovní jistotu. Ač si Slavia maluje úspěšnou budoucnost, což se dá podle mohutných investic čekat, Sparta je dlouhodobě elitou české ligy s jedinou ambicí: získat titul a hrát evropské poháry. Tohle je pro Slavii v této fázi sice reálným, ale pořád jen snem.

Zatímco přestupem do Slavie by Šural vsadil „na jistotu“, protože by byl jednou z největších hvězd týmu, volbou Sparty projevil odvahu. Sparťanská záloha je mnohem nabitější. A hrát musí, aby nepřišel o Euro, což je jeho hlavní cíl. Na to pak navazuje angažmá v cizině. „Ze Sparty je do zahraničí blíž,“myslí si sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Jako velká posila má Šural téměř jistou sestavu – Ščasný po něm mocně toužil. Ač ho kvůli startům za Liberec nebude moci využít v jarní části Evropské ligy, v Synot lize na něm bude chtít stavět určitě.

Dravost, přímočaros­t, technika. Tím vším 25letý záložník disponuje. Jen si vzpomeňte, jak exceloval na konci kvalifikac­e v Nizozemsku.

Zbývá jen vyřešit, na který kraj zálohy se postaví. Zleva místo Krejčího, o něhož se zajímají italské kluby? Nebo zprava místo Fataie? Sparta navíc z Mladé Boleslavi získala Ondřeje Zahustela, ale ten případně může hrát i na kraji obrany.

A ve hře je i další zajímavý transfer: boleslavsk­ý Jiří Skalák se zalíbil druholigov­ému Brightonu, který hraje o Premier League.

 ?? Josef Šural dal nakonec přednost Spartě před Slavií, která o něj rovněž stála. Foto: ČTK ??
Josef Šural dal nakonec přednost Spartě před Slavií, která o něj rovněž stála. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia