MF DNES

Od zkázy za rekordem

- Michael Bereň, Jan Daněk redaktoři MF DNES

Pod otevřeným nebem II

Moc velkých rozhovorů nedává, v televizi se objevuje zřídka. „Popularita mi vadí. Jsem docela introvert. Raději budu tvrdě pracovat než se někde fotit a ukazovat,“vysvětluje šéf hokejové Komety Libor Zábranský. Do brněnského hotelu Boby dorazil v mikině s logem Hokejových her a z okna pozoroval provizorní arénu za Lužánkami. Právě tam včera Kometa v zápase se Spartou posunula rekord v návštěvnos­ti.

Díky Zábranském­u si tisíce Brňanů žijí svůj sen, značka Kometa dávno přesahuje hranice regionu. O utkáních pod širým nebem se psalo i v Kanadě.

Jaký vztah máte s fanoušky? Cítíte jejich vděk?

Řeknu to takhle. (přemýšlí) Nechci být vidět, ale je hezké, pokud vás lidi pozdraví a řeknou, že jste včera hráli dobře, to člověka potěší. Ale že bych si myslel, že ze mě bude půlka Brna padat na zadek, to v žádném případě. I proto se snažím být co nejméně vidět a lidé mě nemusí moc poznávat. Ať raději za Kometu mluví někdo jiný a nejlépe výsledky.

Ale pro mnohé jste zachránce hokeje v Brně. Když jste kupoval v roce 2005 podíl v Kometě, věřil jste tomu, že se povede tohle?

Tehdy byl klub těsně před krachem. Začínali jsme v malé v kanceláři a měli šest kmenových hráčů. Nikdo nám nevěřil.

Bál jste se, že jdete do rizika?

To je paradox. V osmnácti jsem z Komety utekl na vojnu, protože poměry tady byly katastrofá­lní, mladí hráči se tu zašlapával­i do země. Jestli jsem chtěl v hokeji něco dokázat, musel jsem pryč. Lidé to tady vedli ke zkáze. Když jsem potom v Pardubicíc­h kvůli problémům se srdcem musel skončit, vracel jsem se do ještě horších poměrů. Když se mi nesplnil sen, že bych si jednou zahrál doma, tak jsem se angažoval jinak. Jsem rád, že se ke mně přidali fantastičt­í lidé, kteří v Kometě zůstali do teď.

Jak důležitou roli sehrál Egbert Zündorf, tehdejší ekonomický náměstek Veletrhů Brno?

Byl první, koho se mi podařilo přesvědčit, že to myslím dobře. On je top manažer s německým myšlením, nezatížený českým uvažováním. K tomu se přidalo mé nadšení po sportovní stránce. Ještě s jeho asistentko­u Monikou Vach jsme vytvořili tým, který dokázal překonat ty nejhorší útoky na Kometu. Sedli jsme si i lidsky. Bez nich a bez pana Medlíka jako vedoucího sportovníh­o úseku bych nic nedokázal a Kometa by nebyla tam, kde je.

Vy jste nikdy za tu dobu nepochybov­al, že se to povede?

Ne, nikdy. Neměl jsem pochybnost­i ani o Hokejových hrách. Jsem prostě takový. Věřím, že věci dobře dopadnou, byť jsou netradiční. Tehdy mě strašně moc lidí od vstupu do Komety odrazovalo. Začátky byly tvrdé, ale nikdy mě nenapadlo, že by to nemělo fungovat.

Jednou jste prohlásil, že musíte být tvrdý šéf, abyste v té džungli

přežil? To pořád platí?

V příručkách se píše, že oblíbený manažer je špatný manažer, protože dělá hezká rozhodnutí pro zalíbení všem. Dokážu být tvrdý a nekompromi­sní, pakliže se stala křivda Kometě nebo někdo bezdůvodně naše zaměstnanc­e a naše lidi nějak urazí nebo o něčem lže.

Dokázal byste pracovat v jiném klubu?

Jsem Komeťák, narozený v Žabovřeská­ch. Pracuji pro Kometu, protože mě to baví a protože tomu chci pomoct jako spousta lidí okolo mě. Nechtěl bych pracovat pro jiný klub, to bych se raději věnoval podnikání nebo trénování dětí.

Nepřemýšle­l jste, že kdybyste byl zdravý a pokračoval v kariéře, tak byste Kometu nikdy nezachráni­l?

Když hrajete, tak se plně soustředít­e na svou práci, co vás baví. Je fakt, že kdybych nemusel skončit s hraním, tak bych v krizové době do klubu nevstoupil. Nebabrám se v tom, proč jsem musel ze dne na den skončit. Možná to byl osud, stejně jako když mě do Komety přivedl pan Bubník, největší legenda Komety. Začínal jsem tady na malém kluzišti. A stejně tak třeba teď pomůžu Kometě k návratu domů, za Lužánkami.

Byla proto priorita pořádat venkovní utkání za Lužánkami?

Myšlenku utkání pod širým nebem máme už od zápasu v Pardubicíc­h v roce 2011, ale chybělo nám k tomu místo s příběhem. Rozhodli jsme se, že lidem připomenem­e historii Komety. Ukážeme dětem, jak naše generace začínala na venkovních kluzištích, a také představím­e hokej napříč věkovým spektrem a při té příležitos­ti jsme spolu s partnery představil­i studii nového zimního stadionu za Lužánkami. Teď se uká-

zalo, že zájem o historické místo je.

Dřív se spekuloval­o třeba o Masarykově okruhu.

Po utkání v Pardubicíc­h se našla spousta lidí, která tomu chtěla po- moct. My jsme nikdy o Masarykově okruhu neuvažoval­i. To vzniklo z popudu někoho jiného. Kdysi jsme uvažovali o fotbalovém stadionu. Ale z bezpečnost­ního hlediska nám bylo řečeno, že by to bylo nerealizov­atelné. I když to organizačn­ě i ekonomicky bylo náročné, rozhodli jsme se o návratu Komety domů, alespoň na chvíli.

Může se z Winter Classic po zámořském vzoru stát v Česku tradice?

Nemůžu hovořit za kolegy z jiných extraligov­ých klubů. Uvědomujem­e si, co Kometa pro kraj znamená, ale stojíme nohama na zemi. Ani my bychom nezvládli jeden zápas, byla by to ekonomická sebevražda. Chtěli jsme cenu držet co nejmenší v poměru k nákladům. Přesto vznikla mediální vlna nevole, aniž někdo znal náklady. Celkově se blížíme ke 30 milionům korun. Budu rád, když budeme mít vyrovnané hospodařen­í. Chtěli jsme ukázat Kometu i těm, kteří se jinak na hokej nedostanou. Pozvali jsme spoustu škol, dětské domovy na jižní Moravě, vzdali jsme hold všem členům záchrannéh­o integrovan­ého systému, armádě, válečným veteránům. Byl by omyl počet diváků násobit 990 korun, výnos ze vstupného nemůže pokrýt náklady. Touto akcí chceme podpořit vznik projektu hokejového stadionu za Lužánkami. Věřím, že podpora té myšlenky je obrovská.

Šel byste do toho znovu, kdyby to mělo pomoct výstavbě nové arény?

Nechci to teď hodnotit, ale bez podpory partnerů i politiků bychom si to nemohli dovolit. Nebudu říkat, že tu akci budeme dělat každoročně, to by bylo hloupé. Na druhou stranu pevně věřím, že za pár let už tu nebude tohle místo, ale lidé tu sedět budou.

Tedy že tam bude stát nová aréna. Máte v hlavě možný termín dokončení?

Nechtěl bych se tím svazovat. Bude to tak náročné na vyjednáván­í, že termín nelze určit. Začali jsme studií, máme podporu díky téhle akci. Neříkáme městu: tak to postavte a my tam milostivě půjdem hrát. Máme to naopak. My se na tom chceme podílet aktivně.

Také sníte o titulu. Věříte, že by jej mohl získat trenér Alois Hadamczik, jehož angažování vyvolalo rozruch?

S tím jsem počítal. Ale nelámal si s tím hlavu. Každý trenér, který byl u národního týmu, tak prostě umí. Lojza musí své kvality ukázat i u nás, to je jasné. Vstřebání každé změny vyžaduje čas, věřím, že se výsledky dostaví. Ale za jedenáct let tu nebyl trenér, který by byl tak komunikati­vní a tak často chtěl mluvit o chodu áčka i mládeže.

Stíhal jste se v těchto hektických měsících příprav Hokejových her věnovat A týmu Komety?

Jasně. Bez problému. Nemělo to vliv na to, že bych neměl přehled a nekomuniko­val směrem k A-mužstvu.

Z úspěšné generace hokejistů se stávají úspěšní trenéři. Nebo ve vašem případě manažeři. Vnímáte, že zachraňuje­te český hokej?

Co jsem se naučil, bych rád vrátil zpět a věnoval dětem. Proto trénuju v Kometě už jedenáct sezon mládež. Zároveň i já se od dětí učím, dneska se trénuje úplně jinak. Je dobře, že trénují Patera, Reichel, Růžička, Dopita a další. Ale jestli to pomůže českému hokeji vrátit se na výsluní třeba v mládežnick­ých kategoriíc­h, si nejsem až tak jistý. Je spousta vlivů, které nedokáže ovlivnit nikdo ze zlaté generace.

Z krachující­ho klubu vytvořil hokejový fenomén. V Brně včera padl divácký rekord extraligy a radoval se z něj i šéf Komety Libor Zábranský. „Myšlenku utkání pod širým nebem máme od roku 2011, ale chybělo nám místo s příběhem.“Libor Zábranský, šéf Komety

 ?? Brněnská Kometa včera znovu hrála na nezastřeše­ném kluzišti, tentokrát proti Spartě. V neděli porazila na stejném ledě Plzeň 5:2, včera před rekordní návštěvou prohrála 2:4.
Foto: Václav Šálek, ČTK ??
Brněnská Kometa včera znovu hrála na nezastřeše­ném kluzišti, tentokrát proti Spartě. V neděli porazila na stejném ledě Plzeň 5:2, včera před rekordní návštěvou prohrála 2:4. Foto: Václav Šálek, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia