MF DNES

Měli by rodiče mít možnost vzdělávat doma i děti na druhém stupni ZŠ?

-

Dominik Dvořák, Pedagogick­á fakulta Univerzity Karlovy

Zda je někdo pro domácí vzdělávání, či ne, víc záleží na jeho základních postojích a přesvědčen­ích. Proto klady a zápory každý rodič či politik posuzuje podle svého žebříčku hodnot. Sám bych tuto možnost za dobře stanovenýc­h podmínek povolil. Za důležitějš­í však považuji zabývat se kvalitou vzdělávání ve veřejných školách, na něž je odkázána naprostá většina dětí.

Jana Hrubá Učitelské listy

Děti i rodiče by měli mít možnost pokračovat v domácím vyučování, pokud už v tom jednou začali. Podle zkušeností lidí vím, že tyto děti se učí efektivněj­i. Nezažívají prostoje jako ve škole o přestávkác­h, takže zvládnou mnohem víc věcí za kratší čas.

Jaroslav Jirásko ředitel Základní školy Lázně Bohdaneč

Na sto procent si myslím, že by děti tuto možnost měly mít. Proč by měly skončit v páté třídě? Navíc školství potřebuje variabilit­u, rodiče a děti by měli mít možnost si více vybírat. Jsou typy dětí, rodin a komunit, kde je domácí vzdělávání lepší volbou než vzdělávání ve školách. Má to i negativa, děti, které nepoznají normální běžnou skupinu vrstevníků, mohou v běžném životě očekávat mírný šok, ale klady převažují.

Bob Kartouz Občanské sdružení Eduin

Nevidím důvod, proč tuto možnost omezovat. Vždycky se to bude týkat jen promile dětí a rodičů, kteří jsou schopní domácí vzdělávání zařídit, nikdy nepůjde o většinovou záležitost, která by ohrožovala vzdělávací systém.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia