MF DNES

V Sobotkovýc­h e-mailech byly utajované věci, tvrdí hackeři

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Hackeři z xenofobníh­o webu White Media po necelém týdnu opět zaútočili na premiéra Bohuslava Sobotku. Podobně jako minulé úterý zveřejnili včera večer další sadu příspěvků z premiérovy elektronic­ké koresponde­nce, o níž tvrdí, že ji získali z premiérovy privátní mailové schránky, do které se jim podařilo proniknout.

Zatímco příspěvky zveřejněné minulý týden se týkaly především Sobotkovy koresponde­nce s poradci, tentokrát je mezi zveřejněný­mi maily také materiál označený stupněm utajení Vyhrazené. Ze zveřejněné­ho dokumentu plyne, že ho premiérovi poslala ředitelka kanceláře ministra Adéla Bruknerová a že obsahuje návrh opatření, které by v ochraně před nebezpečím terorismu měla projednat Bezpečnost­ní rada státu. Hackeři zveřejňují i fragmenty, které tento dokument údajně obsahuje.

Pokud by byl materiál autentický, znamenal by výrazné porušení bezpečnost­ních pravidel, avšak vnitro i Úřad vlády se ostře ohradily proti tomu, že by tomu tak bylo. „Na e-mail pana premiéra nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu,“uvedl pro iDNES.cz mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle ministerst­va vnitra jde o hrubou manipulaci, která má vytvořit dojem, že premiér obdržel utajovaný materiál. (brp)

PRAHA E-maily ze soukromé elektronic­ké pošty premiéra Bohuslava Sobotky, které včera pozdě večer zveřejnili hackeři na extremisti­ckém webu, jsou na první pohled daleko výbušnější než jejich první várka. Například proto, že hackeři naznačují, že v jedné ze zpráv v soukromé schránce přistál premiérovi Protiteror­istický balíček z dílny ministerst­va vnitra, který měla následně projednáva­t Bezpečnost­ní rada státu. Ministerst­vo vnitra okamžitě obvinilo hackery, že materiál upravili. Ověřit pravost dokumentu se MF DNES v pozdních večerních hodinách nepodařilo.

Vzkaz pro „zrádce národa“

Útočníci zveřejnili z e-mailové schránky bosobotka@seznam.cz e-maily, které naznačují, že přes elektronic­kou poštu byly konzultová­ni kandidáti do funkcí. Například v jednom z nich se premiér dozvídá navrhovaná jména do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v dalším předseda Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík posílá „prosbu o tip na ekonoma do dozorčí komise Českého rozhlasu“. Právě Šafařík už předchozí várku, v níž také údajně byla jeho komunikace se Sobotkou, označil za neautentic­kou.

Hackeři nabourali také schránku chvojkajan@seznam.cz, která prý patří místopředs­edovi poslanecké­ho klubu ČSSD Janu Chvojkovi. Z ní zveřejnili například dopis, v němž lobbuje za dlouholeté­ho člena ČSSD a bývalého náměstka na radnici v Pardubicíc­h, Jindři- cha Taubera. „Pokud by mu šlo nějak pomoci, tak by to bylo moc fajn,“píše se ve zprávě adresované ředitelce sekce kabinetu předsedy vlády Běle Hejné a jako příloha se objevuje právě Tauberův životopis. Ani v tomto případě nebylo do uzávěrky možno ověřit pravost e-mailu ani to, komu schránka opravdu patří.

V prvním případě, kdy hackeři zveřejnili zhruba sedmdesát e-mailů, sice Bohuslav Sobotka napřímo jejich pravost nepotvrdil, nicméně kauzu začal vyšetřovat protimafiá­nský útvar. Řada odesílatel­ů pak potvrdila, že komunikace, jež se objevila, odpovídá té, kterou zasílali premiérovi.

Někteří naopak to, že by kdy psali premiérovi, popírali. Pro Bohuslava Sobotku je nicméně kauza o to nepříjemně­jší, že nyní mu hackeři i vyhrožují. „Pokud bude někdo z nás zatčen nebo zařídíte zrušení našeho webu, dostanou se na veřejnost kompletní obsahy e-mailových schránek Sobotky a dalších členů jeho gangu. Navíc by vám pak hackeři vyhlásili totální válku. Nacionální revoluci nezastavít­e a za každé pronásledo­vání nacionalis­tů přijde radikální odveta,“napsali extremisté vzkaz určený „zrádcům národa“na stránky pod zveřejněné e-maily.

Hackeři už v minulosti napadli i elektronic­ké schránky dalších politiků či jejich profily na sociálních sítích.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Premiér Bohuslav Sobotka
Foto: František Vlček, MAFRA Premiér Bohuslav Sobotka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia