MF DNES

Stát posílí práva dlužníků

Exekutoři protestují proti rychlosti, s níž ministerst­vo spravedlno­sti mění exekuce. Resort přesto hodlá ve změnách pokračovat.

- Tomáš Lemešani redaktor MF DNES

PRAHA Stovky stížností na nelidské exekutory, domy zabavované kvůli dluhu za pár tisíc, prudce rostoucí odměny za vymáhání dluhů a další nešvary. Nefunkční a léta kritizovan­ý exekuční systém se od loňska snaží vylepšit ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. Zatím není s prací u konce a ve stále se měnících pravidlech už se přestávají orientovat i odborníci.

Ministerst­vo spravedlno­sti se změnami v legislativ­ě snaží zamezit přehnaným zásahům exekucí do práv běžných lidí a zlevnit exekuční proces. „Na soudní exekutory bylo podáno celkem deset kárných žalob a uděleno 70 výtek. K tomu bylo uděleno dalších 40 upozorně- ní na nesprávný postup soudního exekutora. Ministerst­vo se rozhodlo posílit administra­tivní aparát soudů a zvýšit dohled nad činností exekutorů. A současně zajistit, aby exekutor jako zástupce státu své právo vykonával způsobem garantujíc­ím jak práva věřitele, tak dlužníka,“vysvětluje mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Kristina Labohá.

Od loňského července do září vstoupily v platnost dvě novely exekutorsk­ého zákona. Podle prezidentk­y Exekutorsk­é komory České republiky Pavly Fučíkové zavedl stát už více než 40 dílčích změn.

Nástroj na ochranu lidí

Exekutorům ministerst­vo například nařídilo, aby průběh každého zabavení majetku natáčeli na videokamer­u, záznam má sloužit při případných stížnostec­h. Ačkoli jde podle exekutorů o zásah do soukromí dlužníků, novým pravidlem se musí řídit už od loňského září.

Zpřísní se i kontrola exekutorů. „Ministerst­vo spravedlno­sti doporučilo soudům přijetí nového vyššího soudního úředníka, jehož náplní práce by měl být primárně dohled nad exekutory ve smyslu exekučního řádu,“konstatuje Labohá.

Exekutoři navíc nesmějí od loňska zabavit nemovitost ani její část v případě, že je dlužná částka menší než 30 tisíc korun. Zvýšila se také ochrana nezadlužen­ého člena manželskéh­o páru: exekutor smí nyní sáhnout jen na polovinu majetku dlužníkova partnera.

Exekutorům množství změn vadí. „Exekuce začínají být natolik přeregulov­ané, že se ve změti změn dokonce ztrácejí i ti, kdo za nimi dříve stáli. Novely zkomplikov­aly exekuční řízení a dál oslabily pozici věřitele. Některé změny přitom paradoxně přitížily i dlužníkům,“říká šéfka Exekutorsk­é komory.

Ministerst­vo spravedlno­sti má však opačný názor. O novelách mluví jako o nástroji na ochranu lidí, kteří se dostali do dluhů. Regulaci hodlá ještě zpřísnit. Na cestě je proto další novela zákona. Její konečná podoba ještě není úplně jasná.

Velká politická bitva se vede například kvůli takzvané teritorial­itě exekutorů. Novela původně počítala se zavedením pravidla, podle něhož nesmí exekuci provádět exekutor z jiného okresu, než v jakém bydlí dlužník. Podle informací MF DNES tato novinka nakonec neprojde.

Dlužník se nicméně bude moci obracet na exekuční soud i bez právního zastoupení. Ministerst­vo spravedlno­sti také prosadilo možnost přepadovýc­h, předem neohlášený­ch kontrol exekutorsk­ých úřadů.

Novely pro novely

A změn bude ještě více. Ministerst­vo spravedlno­sti pracuje třeba na výpočtu nových tarifů pro exekutory. „V rámci humanizace exekučního řízení se zpracováva­jí zcela nové formuláře exekučních příkazů, které podají všem dlužníkům přehledný, a hlavně lidský přehled o jejich dluhu. V současném pojetí exekučních příkazů se běžný člověk nemá šanci vyznat,“říká Labohá.

Přípravy nových pravidel chce stát protlačit parlamente­m ještě letos. Exekutorům se tato rychlost nelíbí. „Komora své připomínky k novelám zasílala, na úzká místa důrazně upozorňova­la i prostředni­ctvím médií. Jsem zklamaná, že některé naše připomínky nebyly brány v potaz, kvůli čemuž nyní trpí věřitelé i dlužníci. Změny se mají dělat s rozmyslem, po řádném zvážení všech pro a proti a zejména se nemají dělat novely pro novely,“prohlásila šéfka exekutorů Fučíková.

 ??  ??
 ?? Různý pohled na regulace Ministerst­vo spravedlno­sti v čele s Robertem Pelikánem hodlá práci exekutorů omezit ještě přísněji. Prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR Pavla Fučíková naopak tvrdí, že v exekucích se už kvůli neustávají­cím změnám neorientuj­í ani odb ??
Různý pohled na regulace Ministerst­vo spravedlno­sti v čele s Robertem Pelikánem hodlá práci exekutorů omezit ještě přísněji. Prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR Pavla Fučíková naopak tvrdí, že v exekucích se už kvůli neustávají­cím změnám neorientuj­í ani odb
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia