MF DNES

Sedm statečných se vrací

Letošní putovní přehlídku filmové klasiky Projekt 100 zahájí slavný western z roku 1960 Sedm statečných. Do kin se vrátí 14. ledna, v září dorazí jeho předělávka s Denzelem Washington­em.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA První přišel v roce 1954 Akira Kurosawa a jeho Sedm samurajů. Šest let poté natočil John Sturges westernovo­u variantu Sedm statečných, která i japonského režiséra předlohy natolik okouzlila, že americkému kolegovi poslal jako dar obřadní meč. A letos se zrodí remake remaku, nová americká verze Sedmi statečných. Díky návratu Sturgesovy legendy do kin tedy dostanou diváci možnost srovnávat.

Kamarádi banditi

K příběhu sedmi pistolníků, kteří chrání mexickou vesnici před nájezdy banditů, se váže spousta legend. Pravda je, že Kurosawa a Sturges, jenž tvrdil, že western lze udělat z každé látky včetně My Fair Lady, se navzájem ctili, takže Japonec ochotně svolil, aby kolega přenesl jeho výchozí zápletku na Divoký západ. Na rozpočet ve výši dvou a půl milionu dolarů se Sturges složil s kamarády režiséry, distributo­r mu dal jako podmínku jedinou dobovou hvězdu, Yula Brynnera, takže zbytek obsazení mohl režisér namíchat podle vlastních představ.

A trefil se, přestože pozvánkou pro svého oblíbeného herce Stevea McQueena na sebe upletl bič. Soutěživos­t meti Brynnerem a McQueenem hrozila bitkou, neboť první prohlašova­l, že s vedlejšími postavami se nebaví, a druhý mu nenápadně rozkopával hromádky půdy, na něž se Brynner stejně nenápadně stavěl, aby se zdál vyšší. Charles

Legenda

Bronson se pro změnu nedohodl vůbec s nikým, zatímco představit­el zlosyna Eli Wallache se spřátelil se skutečnými místními bandity, kteří ho měli pro roli Caldery trénovat. A když štáb neúmyslně odvedl vodu z říční prádelny, podle scénáře mírumilovn­í až bázliví vesničané se na filmaře vyřítili s mačetami.

Bez ohledu na tehdejší kritiky, které dávaly přednost Sedmi samurajům, se film stal takovým hitem, že do konce 60. let následoval­y Návrat sedmi statečných a Pistole sedmi statečných – ovšem už v jiné herecké sestavě i režii nemohly uspět, o seriálu z konce 90. let nemluvě. Až nyní se odhodlal k novému pokusu Antoine Fuqua, který si do hlavní role přivedl Denzela Washington­a, oscarového hrdinu svého snímku Training Day.

Kolekce návratů

Zbytek obsazení je reakcí na současné trendy Hollywoodu, počínaje Chrisem Prattem ze Strážců galaxie a konče jihokorejs­kým rodákem jménem Byeong-heon Lee, jehož post Britta v původních Sedmi statečných hrál James Coburn.

Ale než nová verze dorazí 22. září do kin, stačí Projekt 100 uvést i všechny ostatní tituly letošní kolekce. Po americké legendě Sedm statečných přijde v únoru zástupce evropské klasiky, snímek Federika Felliniho Osm a půl. Duben v cyklu hitů 90. let zopakuje Mlčení jehňátek s Anthonym Hopkinsem coby kanibalem pod maskou. A na Letní filmové škole v Uherském Hradišti se uskuteční obnovené premiéry dětské Cesty do fantazie i domácího muzikálu Starci na chmelu, který se ostatně také dočkal nové generační verze: film Muzikál aneb Cesty ke štěstí startuje už za tři dny.

 ??  ??
 ?? Yula Brynnera si do hlavní role Sedmi statečných prosadili distributo­ři. Foto: AČFK ??
Yula Brynnera si do hlavní role Sedmi statečných prosadili distributo­ři. Foto: AČFK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia