MF DNES

Stát! Vypadáte jako terorista

- Adéla Paclíková, Pavel Švec reportéři MF DNES

PRAHA Klid v sídle českého prezidenta na Hradčanech narušily letos hned dva bezpečnost­ní incidenty. Jednou se bez povšimnutí strážců dostali až na střechu Pražského hradu vetřelci ze skupiny Ztohoven a vyměnili prezidents­kou standartu za obří červené trenky, podruhé pak byli bez jakékoli bezpečnost­ní kontroly do jinak uzavřených prostor vpuštěni účastníci zájezdu z moravských Osvětiman a s nimi i „infiltrova­ný“kameraman České televize.

Hrad slíbil, že se nic takového už nebude opakovat. Proto – a také kvůli čím dál neklidnějš­í situaci v Evropě – už nějaký čas experti vymýšlejí nová opatření, jak prezidents­ké sídlo účinně ochránit.

Kancléř Vratislav Mynář už řekl, že bude posílen kamerový systém, ochrana příjezdový­ch ramp a že u vchodu do Chrámu svatého Víta instaluje ochranka bezpečnost­ní rámy, ale MF DNES zjistila, že se chystá i speciální způsob ochrany.

Hrad uvažuje o tom, že kamerový systém vylepší o zařízení, které doká- že snímat obličeje návštěvník­ů a rozpoznat mezi nimi třeba i osoby podezřelé z napojení na teroristy.

„Přeměření“obličeje

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček sice úvahy o novém typu ochrany nechce rozebírat, dva zdroje z bezpečnost­ních složek je však potvrzují.

„Pokud se jedná o bezpečnost­ní opatření, která budou aplikována, nebudu je z logických důvodů komentovat,“řekl Ovčáček. Profesioná­lové na otázky bezpečnost­i však už mluví o tom, co by Hrad musel pro spuštění nového ochranného systému udělat. K tomu, aby fungoval, by totiž potřeboval získat od Bezpečnost­ní informační služby databázi s informacem­i o podezřelýc­h osobách.

„Ten systém dnes už umí rozpoznat i to, že mezi turisty je i někdo, kdo se pohybuje podezřele, tedy jinak, než je u běžných návštěvník­ů obvyklé. A dalo by to signál ochrance,“přibližuje jeden ze zdrojů.

Důvod, proč by na Hradě po takovém systému sáhli, je prostý. Lidé, kteří mají bezpečnost prezidenta na starosti, totiž nechtějí omezovat provoz na Hradčanech osazením tradičních bezpečnost­ních rámů. Mimochodem – podobný způsob kontroly požaduje i fotbalová asociace u vstupů na prvoligové stadiony.

Systém rozpoznává­ní obličejů funguje tak, že snímá parametry lidské tváře – například vzdálenost od koutku oka ke špičce nosu či od koutku úst k bradě. „Takových bodů se většinou snímá sedmnáct. Ale ty sofistikov­anější technologi­e pracují až se dvěma stovkami bodů na obličeji,“vysvětlil před časem MF DNES Radomír Ščurek z Fakulty bezpečnost­ního inženýrstv­í ostravské technické univerzity.

Bezpečnost­ní odborníci však upo- zorňují, že ani moderní technologi­e sledující dav není stoprocent­ní. Například už citovaný Radomír Ščurek říká, že méně vyspělé systémy jsou značně chybové.

Hrad kvůli posílení bezpečnost­i zvažuje, že začne monitorova­t tváře lidí, kteří sem přicházejí jako návštěvníc­i. Vyspělý kamerový systém dokáže rozpoznat ty, kdo jsou v databázi podezřelýc­h, a upozornit na ně ochranku.

Spolehlivo­st 50 až 90 procent

Podle Petra Kellera z firmy Abbas, která se bezpečnost­ními technologi­emi zabývá, rozhoduje o „úspěšnosti“systému mnoho vnějších vlivů. Například to, z jakého úhlu kamera dotyčný obličej snímá či jestli je venku jasné světlo. „V dnešní době neexistuje moc technologi­í, které by snímáním obličeje dokázaly v davu spolehlivě poznat konkrétníh­o člověka. Ty, co jsou běžně dostupné na trhu, mají chybovost i padesát procent,“říká Keller. Jsou to nejmoderně­jší systémy, které využívají 3D analýzu obličeje, a ty už jsou de facto srovnateln­é třeba s otiskem prstu. Stojí však nemalé peníze.

Navíc k tomu, aby dokázaly člověka identifiko­vat, nebo alespoň s určitou pravděpodo­bností vytipovat z procházejí­cího davu nežádoucí osoby, je nutné, aby existovala databáze takových osob. Pak už by jen stačilo, aby se dotyčný na pár vteřin zadíval zpříma do kamery. Identifika­ce obličeje trvá zlomek vteřiny a systém dokáže v jedné chvíli „zachytit“až 60 lidí za minutu. „Ani tak nebudete mít iu těch nejdokonal­ejších systémů, které sledují dav, stoprocent­ní jistotu. Spolehlivo­st je maximálně tak devadesáti­procentní,“doplňuje Keller.

Podle šéfa bezpečnost­ního výboru Sněmovny Romana Váni takové systémy nejsou zatím v Česku obvyklé. „Vím, že to mají například v jedné nemocnici pro otevírání dveří. Ty se automatick­y otevřou poté, co naskenují obličej konkrétníh­o pracovníka, který má do těch prostor přístup. Nikoho jiného to tam nepustí,“popisuje Váňa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia