MF DNES

Na gymnázium zapomeňte Fakta Osmiletým gymnáziím ubývají studenti

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Nejprve založili školku, a když „jejich“děti povyrostly, otevřeli pro ně první stupeň základní školy. Každým rokem jejich škola přidala další ročník. Teď nejstarší žáci na církevní škole v pražské Krči chodí do páté třídy a to znamená, že je čas na další krok.

Řád augustiniá­nů, který školu založil a také ji spravuje, objednal řemeslníky a pustil se do rekonstruk­ce, díky níž se další část původního ženského kláštera změnila na třídy. A také požádal pražský magistrát a ministerst­vo školství, aby posvětily jejich záměr připojit k 1. stupni základní školy osmileté gymnázium. Třídy už jsou připravené, může se však stát, že se v nich od září nebude mít kdo učit. Úřady se ke zřízení nové školy postavily odmítavě.

Pro Juana Provecho, představen­ého augustiniá­nského řádu, to bylo překvapení­m. „Když jsme v roce 2010 žádali o zařazení 1. stupně naší školy do rejstříku ministerst­va školství, svůj projekt jsme jim představil­i. V té době jsme ale ještě o zřízení gymnázia žádat nemohli, kdybychom školu do tří let neotevřeli, byla by z rejstříku vymazána,“říká.

Už žádná další osmiletá gymnázia

„V roce 2012 byl schválen dlouhodobý záměr vzdělávání, podle kterého už Praha navyšování kapacity víceletých gymnázií nepodporuj­e. Počet míst na nich je dostačujíc­í vzhledem k tomu, že jsou určeny pro mimořádně nadané děti,“říká Lenka Němcová, ředitelka odboru školství a mládeže na pražském magistrátu. Po boomu v 90. letech, kdy osmiletá gymnázia rostla jako houby po dešti, magistrát nepovoluje zvyšovat počty žáků ani školám, které sám provozuje.

Že by měla vznikat další víceletá gymnázia, vadí i ministerst­vu školství. „Žádost jsme zamítli, protože není v souladu s dlouhodobý­m záměrem rozvoje vzdělávací soustavy,“říká mluvčí ministerst­va školství Jarmila Balážová.

Augustiniá­ni se proti rozhodnutí úřadů odvolali. Stále doufají, že místo osmiletého gymnázia nebudou zakládat 2. stupeň základní školy. Bojí se totiž, že by se jim třídy vyprázdnil­y. „Pro nás je důležitá kontinuita, chceme vychovávat děti od mateřské školy až do dospělosti,“vysvětluje Juan Provecho. Tento model vzdělávání uplatňuje augustiniá­nský řád ve školách v různých koutech světa a Juan Provecho by chtěl, aby fungoval i v Česku.

Učíme dobře a doplatíme na to

Dát před 2. stupněm základní školy přednost založení osmiletého gymnázia se augustiniá­ni rozhodli ze svého hlediska racionálně. Bojí se, že jim „jejich“děti po páté třídě odejdou – právě na osmiletá gymnázia. Většina rodičů dětí, které k nim chodí do školy, chce, aby na nich studovaly. Značná část páťáků z církevní základky přitom má slušnou šanci, že přijímací zkoušky na osmileté gymnázium udělají. O ty by škola přišla.

Juan Provecho nerozumí ani argumentu, že kapacita středních škol je v Praze dostatečná. „Církevní gymnázia jsou tu jen dvě a mají jen málo volných míst,“říká.

Velký problém by to byl i z organizačn­ích důvodů. Augustiniá­nská škola v Praze má jedinou třídu v každém ročníku, nemůže tedy udělat to, čím si mohou pomoci větší školy – totiž třídy na 2. stupni základní školy v případě nutnosti spojit.

Pokud v pražské Krči místo gymnázia nakonec založí 2. stupeň základní školy, mohl by takový scénář augustiniá­nskou školu čekat.

„Na odchod dětí z pátých tříd na osmiletá gymnázia paradoxně nejvíc doplácejí kvalitní základní školy,“podotýká Filip Pertold z Centra pro ekonomický výzkum CERGE.

„Když budeme mít v šesté třídě z 23 dětí osmnáct nových, bude to náročné, ale s pomocí Boží to zvládneme,“říká Juan Provecho. Nejdůležit­ější teď pro něj je, aby mohl dát jasnou odpověď rodičům, kteří ho bombardují otázkami, jak to s jejich dětmi od září bude.

Rozhovor s Juanem Provechou najdete na str. 10 Ve školním roce 2010/2011 odešlo z pátých tříd na osmiletá gymnázia 9,7 procenta dětí. V tomto školním roce jich do primy nastoupilo jen něco málo přes 8 procent. Pokles je zřejmý i v absolutníc­h číslech. Ve srovnání se školním rokem 2005/2006, kdy osmiletá gymnázia přijala do prvního ročníku 9 897 studentů, jich letos do těchto škol nastoupilo o 925 méně, celkem 8 972. Nedostatke­m zájmu rodičů a dětí o studium na tomto typu školy to přitom není. Víceletá gymnázia si běžně vybírají ze stovek zájemců studenty pro dvě až tři nové třídy. Ministerst­vo školství je ale nepodporuj­e a do budoucna ani nepočítá s otevíráním nových.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia