MF DNES

Označování piv se má měnit

- Radka Hrdinová redaktorka MF DNES

PRAHA Místo některých ležáků si možná budou čeští pivaři už za pár měsíců kupovat „plné pivo“. Uvažuje o tom ministerst­vo zemědělstv­í a s tím, že změna pivních etiket je nutná, souhlasí i pivovary.

Může za to především expanze malých pivovarů, které místo klasického českého ležáku stále častěji vaří i piva jiného typu, jako je třeba původně anglický ale, IPA nebo stout. Jako ležák přitom musí být podle současné legislativ­y v obchodech označeno úplně každé pivo, které má 11 až 12 stupňů, bez ohledu na to, jak bylo vyrobeno.

Stupně udávají koncentrac­i sladu na začátku vaření, v takzvané mladině. U piva označované­ho jako ležák tvoří 11 až 12 procent, u výčepního piva 8 až 10 procent. Kolik má pivo stupňů, neříká nic o tom, jakým způsobem bylo uvařeno a k jakému patří – jak se odborně říká – pivnímu stylu. Nemusí to tedy být spodně kvašené pivo českého typu, tedy pivní styl známý právě jako ležák.

„Například i pšeničné pivo podle tohoto zákona musí být označeno jako ležák, i když s tímto pivním stylem nemá nic společného,“podotýká Jan Kočka, viceprezid­ent České- ho svazu minipivova­rů. Piva jiného pivního stylu, než je český ležák, tvoří asi 1 procento trhu, jejich obliba ale roste. Nejen u nás, ale celosvětov­ě. „Stačí se podívat, s jakou chutí v poslední době velké pivovary skupovaly původní ‚garážové‘ značky především ve Spojených státech. Vypovídá to o tom, že si pivovarské skupiny tento trend velmi dobře uvědomují,“dodává Jan Kočka.

Takových problémů je ale v současné vyhlášce více. Jako porter se podle ní například mělo označovat tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 stupňů výše. To je ale pro tento pivní styl příliš úzké vymezení, řada piv pivovary za porter považovaný­ch se do něj vejít nemusí.

Kolem definitivn­í podoby no- vých pivních etiket se ještě povede ostrá debata. „K ministersk­ému návrhu jsme dali řadu připomínek,“říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, i když i podle něj jsou změny nutné. „Současná vyhláška přestala být transparen­tní, už neodpovídá realitě,“dodává.

Co přesně by chtěl vidět na etiketách, k tomu se zatím odmítá vyjádřit. Že „plné pivo“dosud nemá vyhráno, připouští i ministerst­vo zemědělstv­í. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet nově přijatých připomínek předmětem další odborné diskuse,“řekl Č T K jeho mluvčí Hynek Jordán. Další otázka je, zda má nový termín šanci zdomácnět. Česká hospoda je konzervati­vní. „Dodnes se místo na ležák chodí na dvanáctku,“souhlasí Šámal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia