MF DNES

Slavný závod se musel změnit, chyběl mu sníh

-

BEDŘICHOV I něco tak banálního, jako je mírná zima, může měnit velké tradice. Pořadatelé Jizerské 50 už sice za posledních 17 let dvakrát slavný závod v běhu na lyžích kvůli nedostatku sněhu zrušili, ale letos při 49. ročníku zapsali poprvé do slavné historie situaci, kdy museli závod zachránit tím, že připravili zkrácený čtyřkilome­trový okruh s umělým sněhem. Většinu závodníků proto čekaly zkrácené tratě, skutečnou dálkovou distanci jeli jen elitní běžci.

Nedostatek sněhu tak přiměl organizáto­ry k vážnému zamyšlení, jestli je tradiční termín Jizerské 50 o druhém lednovém víkendu tím pravým. Český hydrometeo­rologický

Aspoň jednou tolik ústav už kvůli tomu analyzuje dlouhodobý vývoj počasí.

„Uvidíme, jaké termíny jsou z meteorolog­ického hlediska nejlepší,“uvedl mluvčí závodu Tomáš Leixner s tím, že podle výsledku by se termín konání mohl změnit.

Nebylo by to však jednoduché, a to nejen kvůli tradici. Padesátka je totiž součástí dvou velkých seriálů světových závodů Worldloppe­t a Ski Classics s jasně danými termíny. „S vedením obou sérií bychom museli najít volný termín, aby se mohla Jizerská padesátka případně konat později,“řekl mluvčí.

Na letošní podobě závodu vydělali diváci, kteří si díky okruhu mohli průběh závodu užít nesrovnate­lně víc než v jiných letech. A ani tradiční účastníci si nestěžoval­i. „Bál jsem se, že se na okruhu budeme motat, ale bylo to nádherné. Myslím, že pořadatelé udělali, co mohli,“řekl například kardiochir­urg Jan Pirk. (ad)

Jizerské hory jsou pod sněhem, ale těch patnáct centimetrů na uspořádání závodu v obvyklé trase nestačí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia