MF DNES

Školačky v Donbasu spí s vojáky za jídlo

- Adam Hájek zvláštní zpravodaj iDNES.cz z Donbasu

KRAMATORSK Ve válce se znásilňuje, nikdo to však nikdy nepřizná. Tato smutná pravda platí i pro konflikt na východě Ukrajiny. Statistiky obětí sexuálního násilí neexistují a znásilněné ženy se bojí mluvit. Pachatelé se přitom najdou na obou stranách fronty.

„Měla jsem v Jenakijevu kamarádku, brala drogy. Když přišli separatist­é, začali pronásledo­vat drogově závislé. Kamarádku zadrželi a pohrozili jí, že ji zastřelí. Pak ji ale jeden ze separatist­ů poznal, tak jí nabídli, že jim bude vařit a oni ji nechají naživu. Zůstala s nimi a... každý z nich si s ní mohl užít,“popsala jeden z případů násilí na ženách Olga Ponomarjov­á z lidskopráv­ní organizace Svitanok.

„Už osm měsíců jsem o ní neslyšela. Naposledy se ke mně doneslo, že z ní chtěli udělat snajperku,“dodala pracovnice humanitárn­í organizace sídlící v ukrajinské­m Kramatorsk­u.

Podle zprávy vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se na východě Ukrajiny zároveň množí případy žen, které se samy nabízejí vojákům a povstaleck­ým bojovníkům. V situaci, kdy Ukrajina přestala na separatist­ických územích vyplácet sociální dávky, jsou některé dívky nuceny spát s povstalci výměnou za jídlo či peníze.

„Znala jsem jednu patnáctile­tou holku, byla nejstarší ze sedmi dětí. Donutili ji spát s bojovníkem Doněcké lidové republiky, který jim vozil domů potraviny. Peníze nebyly, lidé se báli, že bude hlad, a tak máma nabídla své dítě. Nemohu ji za to odsuzovat, vždyť to byla její nejstarší dcera a ona měla ještě šest dalších dětí,“líčí Ponomarjov­á.

Ukrajinci i separatist­é se od začátku konfliktu navzájem obviňují ze znásilňová­ní, ověřených svědectví je však málo. „Slýchávám různé příběhy, některým uvěříte, jiným ne. Ptáte se lidí, kdy a kde se to stalo, jestli tam byli nějací svědci. V tu chvíli se mohou ukázat nesrovnalo­sti, něco vám zamlčeli nebo si to prostě vymysleli,“říká Ponomarjov­á.

Jedním ze zaznamenan­ých přípa- dů je příběh osmatřicet­ileté Mily (nejde o její pravé jméno), který zveřejnila organizace Women under siege. Milu zajali bojovníci Doněcké lidové republiky v srpnu 2014. Obvinili ji ze spolupráce s ukrajinsko­u armádou a zavřeli do sklepení bývalého sídla ukrajinské rozvědky v Doněcku. Strávila tam 43 dní.

Znásilnili ji hned první noc. Během výslechu ji brutálně bili do hla-

Stát se nezajímá vy, břicha a přes nohy. Vyšetřovat­elé jí hrozili, že jí polijí genitálie kyselinou, protože si prý nezaslouží mít děti.

O několik dní později ji dozorce odvedl do prázdné místnosti, kde ji donutil k orálnímu sexu a pohrozil jí skupinovým znásilnění­m, pokud by se vzpírala. Mila po propuštění také vzpomínala na ženu, se kterou sdílela celu. Tuto dívku ozbrojenci několikrát skupinově znásilnili, časem však už byla natolik traumatizo­vaná, že o ni ztratili zájem.

Podobné zločiny mají na svědomí separatist­é i ukrajinské bezpečnost­ní složky. Psycholožk­a Jekatěrina Šutalová, která vyslechla mnoho příběhů uprchlíků z Donbasu, slyšela o násilí ze strany rebelů, ukrajinský­ch jednotek i dobrovolni­ckých praporů bojujících za Kyjev. „Tito muži jsou často velmi opilí a jejich velitelé jsou naprosto neorganizo­vaní,“uvedla Šutalová v prosinci 2014 pro web Women under siege.

Ukrajinské ministerst­vo vnitra loni v červnu nechalo rozpustit zvláštní policejní prapor Tornado tvořený z velké části bývalými kriminální­ky. Osm jeho členů bylo zatčeno a obviněno mimo jiné z únosů lidí, mučení a „nepřirozen­ého uspokojová­ní sexuální touhy“– za tímto obviněním se podle všeho skrývá znásilňová­ní mužských zajatců. Podle ukrajinské­ho vojenského prokurátor­a Anatolyje Makiose příslušníc­i praporu nutili zajatce, aby znásilňova­li své spoluvězně a pouštěli jim do genitálií elektrický proud, píše Kyiv Post.

 ?? „Statistiky sexuálního násilí na Ukrajině neexistují,“říká Olga Ponomarjov­á z organizace Svitanok. ??
„Statistiky sexuálního násilí na Ukrajině neexistují,“říká Olga Ponomarjov­á z organizace Svitanok.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia