MF DNES

Poláci ve varu: Nenecháme se poučovat Berlínem

-

VARŠAVA Slovní přestřelka, nebo nový styl komunikace uvnitř EU? Němci se tvrdě opírají do polské vlády ta jim to vrací s úroky. Pozvala si navíc velvyslanc­e na kobereček.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykow­ski si předvolal na dnešní dopoledne německého velvyslanc­e Rolfa Nikela kvůli „protipolsk­ým výrokům“. Němečtí politici totiž tvrdě kritizoval­i počínání nové konzervati­vní vlády ve Varšavě.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz například přirovnal její kroky k politice ruského prezidenta Vladimira Putina. „Polská vláda považuje své volební vítězství za mandát k podřízení si státu zájmům vítězné strany. Je to demokracie v Putinově stylu a nebezpečná putinizace Evropy,“řekl Schulz.

Německé velvyslane­ctví napětí tlumí a vysvětluje, že nejde o předvolání jako formu obvyklého diplomatic­kého protestu, nýbrž že Nikel dostal žádost o „partnerský rozhovor“.

„Protipolsk­é výroky, které slýcháme a čteme od jisté doby, škodí. Nejde tu o jeden výrok, je jich hodně,“řekl mluvčí polského ministerst­va zahraničí.

Poláci bez servítků

Nevybíravá německá kritika vyvolala nicméně i ostré reakce dalších polských politiků. Ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro v reakci na vyjádření komisaře Evropské unie Günthera Oettingera na adresu Varšavy nadhodil německému politikovi i válečnou okupaci.

Oettinger se nedávno v novinovém rozhovoru vyjádřil, že Evropská komise by měla dohlížet na dodržování základních hodnot právního státu v Polsku kvůli počínání nové konzervati­vní vlády snažící se ovládnout všechny pozice, justici a veřejnoprá­vní média.

„Nemám ve zvyku odpovídat na hloupé úvahy zahraniční­ch politiků..., ale podobná slova vyslovená německým politikem budí mezi Poláky ty nejhorší asociace. Také moje. Jsem vnukem polského důstojníka, který za druhé světové vál- ky bojoval v odbojové Zemské armádě s ‚německým dozorem‘,“uvedl Ziobro v dopise eurokomisa­ři.

Vyjádřil navíc pobouření nad tím, že Oettinger nijak nereagoval, když německá média po několik dnů prakticky neinformov­ala o sexuál- ních útocích na německé ženy během silvestrov­ské noci.

„Marně jsem čekal na vaši rozhodnou reakci na tak hrubé porušení práva občanů na informace,“napsal polský ministr. „Raději mluvíte o fiktivním ohrožení svobody mé- dií v jiných zemích, než abyste káral cenzuru ve své vlasti,“dodal.

Také ministr obrany Antoni Macierewic­z obvinil Německo, že se vměšuje do záležitost­í Polska. Varšava se podle něj nenechá poučovat o demokracii a svobodě.

V televizní stanici TV Trwam zároveň ministr rázně odmítl veřejné protesty proti novému mediálnímu zákonu. „Máme co do činění s povstáním části bývalých elit proti vítězům voleb,“řekl. ( ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia