MF DNES

Saúdům teče kvůli levné ropě do bot. Zdražili benzin

-

RIJÁD Benzinové pumpy v Saúdské Arábii se minulý týden ocitly v obležení tamních motoristů. V zemi, kde litr benzinu stál v přepočtu čtyři koruny, to nebyl běžný pohled. Řidiči chtěli v předstihu natankovat ještě za staré ceny – vláda totiž cenu před koncem týdne plošně zvedla o polovinu, na šest korun.

Nízké ceny ropy, které atakují hranici 33 dolarů za barel, se tak začínají hlouběji projevovat na vnitřní politice blízkových­odního království. A dražší tankování je začátek.

Obyvatelé Saúdské Arábie si budou muset připlatit za vodu a elektřinu. Změny dozná i tamní daňový a důchodový systém. Vláda navíc oznámila, že omezí investice na výstavbu nových silnic a budov.

Za jiných okolností běžné škrty představuj­í pro ropnou monarchii závažnější problém. Státní rozpočet Rijádu je totiž ze 75 procent financován výnosy ropného průmyslu.

Experti neočekávaj­í, že by se cena ropy měla v nejbližší době vrátit k někdejším 100 dolarům za barel. Pokud se však nezotaví alespoň na 50 dolarů, Saúdům podle odhadů Mezinárodn­ího měnového fondu do pěti let dojdou peníze. Naprostá většina obyvatel království jsou na-

víc státní zaměstnanc­i přímo závislí na výkonu rafinerií. Loni rozpočet Saúdské Arábie vykázal rekordní deficit 367 miliard rijálů (2,4 bilionu korun), což bylo asi 15 procent HDP země.

Rijád si je kritické situace vědom a snaží se získat peníze kdekoli, kde je to možné. Příležitos­t nabízí mimo jiné částečná privatizac­e státního majetku. Minulý pátek proto státní ropný gigant Aramco pro tisk uve- dl, že „studuje možnost veřejné účasti na akciové struktuře společnost­i“.

Podnik reagoval na slova možného následníka saúdského korunního prince Muhamada bin Salmána pro britský týdeník The Economist. „Zkoumáme to a věřím, že se rozhodneme během příštích měsíců,“řekl Salmán. „Osobně bych takový krok přivítal. Věřím, že je jak v zájmu saúdského trhu, tak v zájmu společnost­i Aramco,“dodal. Neupřesnil však, jak velký podíl by vláda byla ochotna prodat.

Pokud k uvedení byť malé části společnost­i na burzu dojde, mohlo by se jednat o vůbec největší úpis v historii kapitálový­ch trhů. Hodnota firmy se totiž pohybuje podle analytiků mezi jedním až deseti biliony dolarů. Pro představu: HDP České republiky v roce 2014 činilo 205 miliard dolarů, tedy přinejlepš­ím pětinu hodnoty společnost­i Aramco.

— František Strnad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia