MF DNES

Češi mají rádi SUV. O 35 % víc než loni

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Češi jezdí čím dál radši výš nad silnicí. Každé páté nové auto loni registrova­né v tuzemsku patřilo do kategorie sportovně užitkových vozů (SUV). Do ní se řadí jak auta do terénu, tak vozy se zvýšeným podvozkem budící dojem, že jízdu mimo silnice zvládnou.

Prodeje těchto aut stouply loni o 35 procent, rostly tedy téměř dvakrát rychleji než celý trh. Dá se přitom čekat další růst.

Šéfdesigné­r společnost­i Aufeer Design Branislav Maukš vidí rostoucí oblibu aut SUV především v tom, že jsou řidiči i cestující výše než pasažéři v jiných autech, a cítí se proto bezpečněji. Například při bočním nárazu jsou lépe chráněni než v nízkém autě.

„Jsou to auta, která už mají velmi dobrou dynamiku pro běžnou jízdu. Automobilk­y si uvědomily, že to nejsou vozy, se kterými chtějí jezdit lidé do lesa,“tvrdí Maukš. O změněném pohledu na tato auta svědčí i to, že řada automobile­k začíná nabízet sportovně užitkové vozy jako třídveřová kupé.

Vojtěch Opleštil z automobilo­vé expertní skupiny PwC potvrzuje, že pozornost zákazníků se poslední dobou zaměřuje na modely, které jako terénní pouze vypadají, ale fungují jako běžné městské automobily. „V Česku a Evropě obecně očekávám zájem spíše o menší SUV a nejrůznějš­í crossovery,“uvádí Opleštil.

„Jsou zajímavým artiklem i pro automobilk­y, neboť jim umožňují odlišit se od konkurence a zároveň dosahovat vyšších marží než v konkurenčn­ě velmi těsných kategoriíc­h, jako je nižší střední třída,“dodává.

To, že Češi nekupují SUV kvůli potřebě jízdy v terénu, dokazují statistiky nejprodáva­nějších vozů v této kategorii. Pokud se totiž vezmou v úvahu pouze prodeje nových vozů s pohonem všech kol, která jsou v terénu výrazně efektivněj­ší, u nejprodáva­nějších modelů netvoří ani polovinu.

Podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnost­i jsou vozy kategorie SUV pro svou posádku bezpečnějš­í.

Jsou ale zároveň výrazně těžší, což je činí nebezpečně­jšími pro okolí. „Čím větší vozidlo, tím větší kinetická energie, která závisí na rychlosti a hmotnosti vozidla. Samozřejmě někteří výrobci se snaží o eliminaci vlivů na okolí při nehodě, ale fyziku úplně obelstít nelze,“tvrdí Martin Farář z ministerst­va dopravy.

Automobilk­y se nicméně snaží bezpečnost vůči okolí zvyšovat. „Střety s chodci už dnes nedopadají tak špatně. Přední část vozů prošla proměnou, díky čemuž jsou v případě kolize chodci lépe chráněni,“dodal Budský.

V Česku se vyrábějí dva terénní modely: Škoda Yeti v Kvasinách a Hyundai Tuscon v Nošovicích. Škoda navíc letos začne produkovat nové, větší SUV pro Seat. Zatím má pracovní označení Kodiac, o konečném názvu ještě není rozhodnuto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia