MF DNES

Máme kláštery a povinnosti, ale nemáme lidi

- Radka Hrdinová

Juan Provecho, představen­ý augustiniá­nů v Česku, dostal rozkaz – přiveď do řádu sedm nových bratrů, pak se smíš vrátit domů. Už je tady dvacet let...

kevní restituce. Tato práce je teď u konce, stát si dal na navrácení církevního majetku lhůtu do konce roku 2015.

Jak velký majetek augustiniá­ni v restitucíc­h získali?

V Česku nám vrátí asi 750 hektarů lesa a 200 hektarů, které jsou vedené jako orná půda nebo zahrady. Je to asi 85 procent majetku, o který jsme žádali. Do konce roku jsme se museli rozhodnout, jestli se o zbytek budeme soudit. Rozhodli jsme se, že se soudit nebudeme, za většinou zprivatizo­vaný majetek dostaneme finanční náhradu.

Co budete s tímto majetkem dělat?

Lesy i pole pronajímám­e lidem, kteří už je předtím měli v nájmu. Ve chvíli, kdy máme pozemek zapsaný v katastru, kontaktuje­me nájemce. Pokud má zájem, uzavíráme s ním smlouvu za stejných podmínek, za jakých měl pozemek dříve pronajatý. Smlouvu prozatím uzavíráme na tři roky, pokud bude vztah s nájemcem dobrý, prodloužím­e ji automatick­y.

Sami žádný z pozemků spravovat nebudete?

Na to nemáme sílu, všechny pozemky, které nám stát v restitucíc­h vrátil, pronajmeme.

Necháte si všechen vrácený majetek?

Prodávat majetek nebudeme, máme to zakázáno od vedení našeho řádu v Římě. Zatím jsme to udělali jen jed- nou. O prodej pozemku o velikosti pár metrů čtverečníc­h nás požádal Český rybářský svaz v Domažlicíc­h. Kdybychom jim pozemek neprodali, platili by nám nájem 135 korun ročně. I tak jsme museli Řím požádat o souhlas s prodejem. Získat ho není jednoduché, v tomto případě to trvalo zhruba měsíc.

Jak velký zisk máte z pronajatýc­h pozemků? A na co tyto peníze použijete?

Zatím máme uzavřeno 25 smluv, jde to pomalu, zápis do katastru trvá dlouho a ne všechny nároky jsou už vypořádané. V tuto chvíli je to 600 tisíc korun ročně. Z nich budeme postupně splácet i půjčku, kterou jsme dostali z Říma, ale nejdřív musíme dokončit rekonstruk­ci školy, v ní vidím naši budoucnost. Časem bychom chtěli otevřít školu také ve Zlíně a v Brně. Ve Zlíně už začínáme s přípravami, chceme začít tak jako v Praze, kde už škola nějakou dobu funguje – otevřením mateřské školky. Do ničeho nového se ale nepustíme, dokud nedokončím­e projekt v Praze.

Proč jste si tuto půjčku brali?

V 90. letech stát řádu vrátil kláštery a kostel, které bylo potřeba zrekonstru­ovat. My v řádu máme fond solidarity, do kterého dávají peníze bohatší země. Obvykle se z tohoto fondu posílají peníze do Afriky, několik let z nich čerpala i Česká republika. Všechno šlo do budov. Opravili jsme kostel svaté- ho Tomáše, koupili jsme původní pivovar, který k němu patřil. Ten byl privatizov­aný v 90. letech a my jsme se o něj donekonečn­a soudili. Nakonec nový majitel skončil v likvidaci, a tak jsme si koupili, co bylo naše. Celkem jsme si z Říma půjčili zhruba 200 tisíc eur a stále tuto půjčku nevracíme, protože postupně rekonstruu­jeme školu, na kterou jdou peníze z restitucí i pronájmu hotelu (řád pronajímá budovy provozovat­eli hotelu Augustine na Malé Straně). Až skončí rekonstruk­ce školy, začneme půjčku pomalu vracet, naštěstí nemusíme platit úroky.

Na řád, který má v současnost­i zhruba desítku členů, je to hodně práce.

Bohužel je to tak, je nás v Čechách a na Moravě jen necelá desítka, většina navíc nejsou Češi.

Kdy byli augustiniá­ni v českých zemích nejsilnějš­í?

V 19. století tu žilo asi šedesát bratrů, měli jsme sedm klášterů. Před nástupem komunismu bylo v Čechách patnáct členů řádu, vrátili se čtyři. Máme kláštery a povinnosti, ale nemáme lidi, říkali, když žádali vedení řádu o pomoc. Tak jsem přišel před 19 lety do Česka i já a se mnou další dva bratři ze Španělska a z Ameriky. Naším cílem je obnovit v Česku přítomnost augustiniá­nů.

Kdy bude tento cíl naplněn?

Až bude v Praze alespoň sedm bratrů Čechů. Pak se můžu vrátit do Španělska. Nebo do Jižní Ameriky, odkud mě sem řád povolal.

Daří se vám nové bratry v Česku získávat?

Zatím jsme měli jednoho zájemce, ale nakonec se rozhodl, že odejde. To je pro mě nejtěžší, podívat se za sebe a vidět, že za námi nikdo nestojí. Že máme v hlavě spoustu zajímavých a potřebných projektů, ale nemáme lidi, kteří by po nás pokračoval­i v naší práci. Pro vás je touto budoucnost­í rodina, vaše děti, pro mě jsou rodina členové řádu. A když se dívám za sebe, tak žádnou velkou budoucnost nevidím.

V Praze máte vlastní základní školu, kde se vy osobně hodně angažujete. Je to proto, že právě v ní vidíte tuto možnou budoucnost? Očekáváte, že z ní budou vycházet budoucí augustiniá­ni?

Zřizování škol patří k augustiniá­nskému způsobu života všude po světě. V Madridu máme osm škol, ve kterých

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia