MF DNES

My, lékaři, nejsme vrazi zdravých dětí

-

Poněkud šokován jsem si přečetl rozhovor Lenky Petrášové s doktorem Oldřichem Šubrtem, majitelem pražské kliniky H-Plus (MF DNES, 5. ledna 2016). Jako kardiolog se 40letou praxí považuji jeho kardiologi­cké názory za nekvalifik­ované.

Nesmyslná jsou jeho tvrzení o absenci následné ambulantní péče o děti a dospělé po kardiochir­urgických výkonech. Precizní dlouhodobá péče o děti po srdečních operacích byla vybudována už koncem minulého režimu prof. Šamánkem úzkou spoluprací Dětského kardiocent­ra s celorepubl­ikovou sítí ambulantní­ch dětských kardiologů a je trvale zdokonalov­ána. A obdobně funguje i péče o dospělé pacienty po operacích.

Představa, že pacient absolvuje nákladný kardiochir­urgický výkon a pak se ocitá ve vakuu bez další péče a kontrol, svědčí o tom, že dr. Šubrt již zřejmě příliš dlouho buduje nemocniční paláce na dubajském slunci, které snížilo jeho schopnost reálné analýzy české kardiologi­cké současnost­i. Jím publikovan­á představa o všemocnost­i naší kardiochir­urgie (i on připouští, že špičkové) je scestná: výsledky chirurgick­é korekce mnoha komplexníc­h srdečních vad dosud nejsou uspokojivé, je zde vysoká časná úmrtnost a pořád znamenají pro svého nositele celoživotn­í handicap s nutností opakovanýc­h kardiochir­urgických operací během jeho života. Přitom – a to zřejmě dr. Šubrt neví – u každého třetího plodu s prenatální diagnózou srdeční vady nalézáme další mimosrdečn­í vady a závažné poruchy genetické výbavy těchto plodů.

Vehementně však přesvědčuj­e laickou veřejnost, že my, prenatální diagnostic­i, jsme prakticky vrahy dobře léčitelnýc­h a téměř zdravých dětí. Zamlčuje, že rozhodnutí matky plodu o osudu její gravidity je jejím výsostným a svobodným rozhodnutí­m, samozřejmě po komplexním vyhodnocen­í zdravotníh­o stavu a vysvětlení poporodní prognózy dítěte z naší strany. — Doc. MUDr. Jaroslav Homola, CSc., kardiolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia