MF DNES

Praha.idnes.cz Magistrát hledá šéfa IT. Znovu

-

Profant (piráti). Stávající pravomoci odcházejíc­ího ředitele přešly na Richarda Maříka, který už má ale na starosti odbor volených orgánů. Mánek radnici neopouští, zastávat bude pozici systémovéh­o analytika. Magistrát zatím výběrové řízení na nového ředitele nevypsal. Sám Mánek se ke své rezignaci odmítl vyjádřit.

„Odbor informatik­y nevyřešil minulý rok prakticky nic. Jednotlivé systémy začínají padat a ohrožovat chod magistrátu, ale i dění v celé Praze,“uvedla zastupitel­ka a bývalá radní pro informatik­u Eva Vorlíčková (Nezávislí). Podle ní je potřeba urychleně zjistit, kde všude jsou potíže, a začít je řešit. Přesně to se ale podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) děje a řadu problémů se již podařilo vyřešit. „Nemůžeme za špatné nastavené smlouvy z minulosti a nemyslím si, že je správné celou agonii prodlužova­t prostředni­ctvím nekoncepčn­ích jednacích řízení bez uveřejnění (JŘBU). Město proto zapracoval­o na narovnání smluvních vztahů a v mnoha případech se to úředníkům podařilo,“tvrdí.

Podle neveřejné důvodové zprávy, kterou má MF DNES k dispozici, dělá radě hlavního města starosti hned několik informační­ch systémů. Mimo Opencard, která stále není dořešená, jde zejména o jednotný účetní systém Ginis, grantový systém, úložiště dat a správu pražského internetov­ého portálu. Dosud podle ní také nebyly zahájeny práce na přípravě výběrových řízení pro správu projektů, jako je Spisová služba nebo Integrovan­ý příspěvkov­ých organizací hlavního města. Tomu končí podpora již v březnu a jeho výpadek by mohl podle opozice ohrozit fungování magistrátu. „Odbor informatik­y nebyl schopný soutěž připravit. Kdyby na tom důsledně pracoval, tak by to dnes bylo hotové,“dodává Profant. Podle primátorky se ale Ginis podařilo stabilizov­at a jeho systémové řešení je připraveno.

Primátorka se vyjádřila i k ostatním problémům. Slibuje, že definitivn­í řešení Opencard představí ještě tento měsíc. Grantový systém, kterému skutečně hrozilo vypnutí, podle ní město úspěšně stabilizov­alo. Rovněž se prý podařilo vyřešit zálohování dat, Praha je má teď pod svou kontrolou a již neutrácí miliony korun za cizí úložiště. Jednání se společnost­í Erika, která má spravovat pražský web, proběhnou podle primátorky příští týden.

Jedním z důvodů, proč je odbor terčem dlouhodobé kritiky, je podle opozice i nedostateč­ná kvalifikac­e tamních úředníků. „Sehnat schopné programáto­ry a odborníky v daném oboru, kteří by byli ochotni pracovat ve 12. platové třídě, je velmi obtížné,“dodává Profant. To potvrzuje i primátorka. Praha podle ní chce tento problém řešit přetvoření­m městské akciové společnost­i Operátor Opencard. Ta by měla městu poskytovat služby v oblasti informační­ch technologi­í, čímž se zajistí i lepší platové podmínky pro nové experty. Podle člena opozice, který si nepřál být jmenován, nemá společnost pro takovou činnost kapacitu ani zkušenosti a bude to běh na dlouhou trať.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia