MF DNES

Na Olšany se vrátí ostatky 3 500 obětí první světové války

-

PRAHA Na Olšanské hřbitovy v Praze se na jaře po téměř dvou letech vrátí rakve s ostatky zhruba 3 500 obětí první světové války. Uloženy budou zpět do osária, které se několik měsíců opravovalo. „Stěhování se uskuteční v březnu nebo v dubnu,“řekl ředitel pražských hřbitovů Martin Červený.

Rekonstruk­ce kostnice a výroba nových rakví vyšla na skoro čtyři miliony korun. Vlhký podzemní prostor na Olšanských hřbitovech byl nevyhovují­cí. „Rakve se při stěhování dobrovolní­kům doslova rozsypával­y pod rukama. Některé ostatky ani schránku neměly a ležely v podzemí volně rozházené, jiné byly plesnivé,“vysvětlil ředitel. Ostatky proto byly v polovině roku 2014 za účasti armády provizorně

Dočasně uloženy v bývalém muničním skladu u Říčan. A začala rozsáhlá oprava kostnice.

„Klíčové bylo odstranění vlhkosti a vybudování efektivněj­šího systé- mu větrání,“řekl Červený. V dalším kroku odborná firma rozebrala dlažbu, která tvoří střechu podzemních prostor, a vybudovala hydroizola­ci. Opravy se dočkaly železobeto­nové police, na které budou umístěny rakve. Denní světlo do podzemí vrhají světlíky. Vedení hřbitovů zvažuje osvětlení kostnice, aby do ní lidé mohli okénky nahlédnout.

U vchodu do kostnice budou návštěvník­ům hřbitova k dispozici informace o historii místa a lidech, kteří uvnitř odpočívají.

Podle archivních dokumentů jde především o oběti první světové války, lidi různých národností, kteří zemřeli na následky válečných zranění v pražských lazaretech. Kromě toho jsou v olšanském osáriu uloženy ostatky legionářů. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Ostatky byly provizorně uloženy v bývalém muničním skladu. ??
Ostatky byly provizorně uloženy v bývalém muničním skladu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia