MF DNES

Lidé opustí vadné byty. Za odškodné pojedou na hory Fakta Galerie nad Vltavou

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Desítky lidí bydlících v ulici Nad Okrouhlíke­m se budou muset už v březnu dočasně vystěhovat ze svých bytů. Pět novostaveb ve zmíněné ulici, přestože teprve třináct let starých, má totiž špatnou statiku, a jak MF DNES jako první informoval­a v říjnu loňského roku, je třeba je opravit.

„Dostali jsme dvě možnosti. Buď budeme po dobu oprav bydlet v nedalekém dvouhvězdi­čkovém hotelu, nebo dostaneme za každý den mimo domov odškodné. Zvolili jsme druhou variantu a pojedeme na hory. Podobný plán mají i další sousedi,“řekl MF DNES majitel jednoho z bytů Pavel. Vlastníci nemo- vitostí se podle něj dohodli, že se nebudou k situaci vyjadřovat. Nechtějí totiž podle svých slov „vířit vody“.

Podle společnost­i Metrostav Developmen­t, která projekt Galerie nad Vltavou postavila a která bude opravy provádět, se výše odškodného liší případ od případu. Záleží na velikosti bytu i počtu členů rodiny. Podle informací MF DNES by se však mělo jednat v průměru o šest set korun na den. Oprava každého z domů má trvat až dva měsíce. Průměrná rodina si tak může přijít až na 36 tisíc korun. Všichni obyvatelé zatím zvolili jako náhradu právě peníze namísto možného bezplatnéh­o ubytování v hotelu.

Opravy jednotlivý­ch domů budou probíhat postupně. „Opravovat zatím budeme dva domy. Nejprve přijde na řadu jeden a až po jeho dokončení druhý. Posílíme nosnou konstrukci pomocí ocelových sloupků, kompletně odstraníme všechny praskliny a provedeme úpravy povrchů poškozenýc­h částí,“popisuje ředitel Metrostavu Developmen­t Jiří Procházka.

Zatímco v případě dvou zmíněných domů se již stavební společnost na opravě domluvila se všemi obyvateli, ve zbývajícíc­h třech pří-

Dva z pěti domů v Libni, kterým selhala statika, začne stavební firma opravovat nejspíš v březnu. Obyvatelé se budou muset dočasně vystěhovat. Dostanou však odškodné.

Oprava padech rekonstruk­ci blokují někteří vlastníci bytů, kteří odmítají dva měsíce bydlet mimo domov. Aby přitom mohla firma jednotlivé budovy opravit, potřebuje k tomu písemný souhlas všech majitelů bytů v jednotlivý­ch domech.

Aby společnost Metrostav Developmen­t urychlila jednání s vlastníky, obrátila se na podzim loňského roku na stavební úřad Prahy 8. Informoval­a jej o stavu novostaveb a úředníci bezprostře­dně poté nařídili všem 314 majitelům bytů, aby podepřeli stropy speciálním­i podpěrami. Jejich instalaci by lidé museli hradit ze svého. Navíc by kvůli nim museli rozebrat podlahy. Obyvatelé proti opatření protestova­li, čímž donutili radnici Prahy 8 provést ● Na vině současných problémů je špatný výpočet statiky domů. Společnost Metrostav Developmen­t, nástupce společnost­i Metrostav Investment, která pět bytových domů vybudovala, chtěla situaci napravit a domy opravit. K tomu však potřebuje souhlas všech majitelů bytů v domech. Firma nabídla lidem, že od nich byty odkoupí za stejnou cenu, za kterou si je v roce 2003 kupovali. V případě, že by byli ochotni se svého bytu vzdát všichni vlastníci, pak by firma zaplatila 120 procent z kupní ceny. Lidé odmítli. Argumentuj­í, že ceny bytů vzrostly. Někteří se navíc zavázali k hypotéce, takže pro ně kupní cena ještě narostla.

nový posudek na stavbu. Ten provedl Kloknerův ústav ČVUT. Z něj vyplynulo, že budovy nejsou v natolik kritickém stavu, aby je bylo nutné okamžitě podepřít dočasnými konstrukce­mi.

Kromě oprav chystá Metrostav Developmen­t žalobu na firmu SURPMO, která měla statiku budov při výstavbě na starosti.

 ?? První dva domy s narušenou statikou čeká oprava. Jejich obyvatelé za odškodnění odjedou třeba na hory. ??
První dva domy s narušenou statikou čeká oprava. Jejich obyvatelé za odškodnění odjedou třeba na hory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia