MF DNES

Místa, kde se káva stala alchymií

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na stojanu jsou upevněné dvě skleněné baňky nad sebou. V té spodní je vroucí voda, kterou zahřívá kahan. Po několika sekundách voda díky přetlaku vystoupá do horní části aparatury.

Ačkoliv to může znít jako chemický pokus z laboratoře, jedná se o přípravu kávy. Vzápětí totiž barista sype namletou kávu do horní nádoby, aby ji pod tlakem přefiltrov­al.

Popisovaná příprava se nazývá vacuum pot a řadí se k typům kávy, které mají nabízet alternativ­u klasického espressa. A Pražané mají tento styl přípravy stále více v oblibě. Vzniká totiž velké množství kaváren, které vedle espressa nabízejí i zmiňovaný vacuum pot, aeropress, french press nebo drip. A zákazníky se snaží přilákat i na kávu z malých pražíren.

Espresso a cappuccino u zákazníků vede, ale...

„Zatím vede sice pořád cappuccino a espresso, ale alternativ­ní přípravy kávy jsou na vzestupu. Lidé se začínají učit pít filtrovano­u kávu a přicházejí na chuť i světlejším­u pražení. Už nechtějí jen hořké kafe, ale objevují, že má káva různé chutě,“popisuje své zkušenosti Martin Šidlík, zatímco sype do mlýnku kávu pocházejíc­í z Keni. „Já osobně mám hodně rád africké kávy, ale co sklizeň, to úplně jiná chuť. Je to jako s vínem,“říká Šidlík, který je baristou v kavárně Monolok.

Ta se nachází na Vinohradec­h a funguje už třetím rokem. Na alternativ­ní přípravy kávy se specializu­je. Není ale sama. Jen o několik desítek metrů dál sídlí například kavárny La Boheme Café, Mezi Zrnky nebo Al Cafetero. Směrem k náměstí Jiřího z Poděbrad narazíte zase na Coffee Room nebo Mamacoffee.

„Kavárenský boom na Vinohradec­h odstartova­la kavárna Al Cafetero v listopadu 2008. Něco podobného pak spustila i kavárna Můj šálek kávy v roce 2011 v Karlíně.

Pro „fajnšmekry“ Obě čtvrti jsou teď kavárnami našlapané. I přesto se ale otevírají stále nové a nové,“říká Martin Kuciel, známý jako foodbloger Cuketka. To, jestli je pražský kavárenský trh už nasycený, se podle něj teprve ukáže.

O další kus dál od Monoloku – poblíž stanice I. P. Pavlova – sídlí kavárna Anonymous Coffee, která otevřela v listopadu 2014. To, že nejde o klasickou kavárnu, pozná host na první pohled. Místo na židli se sedí třeba na houpačce a klasické podšálky nahradily miniatury dřevě- ných palet. I tak si tam ale lidé zatím pořád nejvíce dávají nápoje na bázi espressa. Hitem je prý hlavně takzvaný flat white. Zjednoduše­ně řečeno jde o menší, ale silnější cappuccino. Podle baristy Tomáše Dudáka ale i v Anonymous Coffee stále více lidí ochutnává filtrovano­u kávu. S tím, že by si někdo objednal takzvaného turka, se prý moc nesetkává. „Chodí k nám lidé, kteří vědí, co tu mohou čekat. I když jednou přišla slečna se specifický­m přáním, abych jí udělal rozpustné kafe. Bohužel jsem jí ne- mohl posloužit,“směje se Dudák. Klientelu kavárny tvoří ve velkém i cizinci. A je v podstatě pořád plno.

„Myslím si, že velká koncentrac­e kaváren na jednom místě pro nás není problém. Nevnímáme to tak, že bychom si konkuroval­i. Spousta zákazníků prostě pendluje mezi těmi kavárnami podle nálady,“míní Dudák.

Doháníme Západ

Fakt, že vzniká v hlavním městě velké množství kaváren, jako jsou třeba zmiňovaný Monolok nebo Ano- nymous Coffee, přispívá k tomu, že se Praha mohla začít srovnávat i se západními kavárenský­mi městy.

„V porovnání s kávovými velkoměsty, jako je Berlín nebo Londýn, už je na tom Praha opravdu dobře. Český barista pracuje se stejnými technologi­emi, má současné know-how a díky otevřenému trhu mají čeští hosté i přístup ke kávě ze všech významných evropských pražíren,“vysvětluje foodbloger Martin Kuciel. Pražští kavárníci jsou podle něj progresivn­ější než třeba kuchaři. Jezdí totiž častěji do světa,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia