MF DNES

Radnice: Amazon může ohrozit vzácné ptáky

-

HORNÍ POČERNICE Nová hala pro návratové centrum Amazonu by podle vedení Horních Počernic mohla negativně ovlivnit přírodní památku Chvalský lom, kde hnízdí vzácní ptáci. Píše se to ve vyjádření k posuzování vlivu na životní prostředí v procesu EIA.

Investor haly, firma P3 Logistic Parks, ale námitky městské části vyvrací. Přírodní památka Chvalský lom je od chystané stavby vzdálená asi 100 metrů, podobně blízko je ale také od silnice Pražského okruhu. Územní plán však podle vyjádření městské části počítá s jejím rozšířením do blízkosti nové haly.

V lomu žijí vzácné druhy, varuje počernická radnice

„Důvodem vyhlášení této přírodní rezervace byl vzácný výskyt břehule říční, ve Chvalském lomu se vyskytuje přibližně 20 až 25 párů,“uvádí se v dokumentu. V bývalém lomu žijí také chráněné druhy hmyzu, například vosa hrnčířka nežije nikde jinde v Česku. Rostou tam také chráněné rostliny a místo je nalezištěm zkamenělin.

„Areál má mít 24hodinový provoz, je zřejmé, že bude výrazně osvětlen,“píše se dále v dokumentu. Podle Hynka Bartíka z P3 Logistic Parks ale nebude Chvalský lom stavbou nijak dotčen, na území totiž nezasahuje ani ochranné pásmo přírodní památky.

Horní Počernice se obávají také nárůstu dopravy, která je už dost intenzivní. „Doprava bude vedena podél celého zastavěnéh­o území Horních Počernic a negativně tím ovlivní již zhoršenou kvalitu ovzduší městské části,“uvádí městská část.

V hale má pracovat v třísměnném provozu 3 000 lidí, záměr podle radnice počítá s tím, že auty přijede asi třetina z nich, ostatní MHD. Investor uvádí, že ve špičce bude do areálu přijíždět nejvýše 180 nákladních aut, 630 osobních a 25 autobusů. „Jak dotčené orgány následně omezí počty kamionů a další dopravy, která bude nad rámec dnes uváděných čísel? Následně již nebude možné žádným rozhodnutí­m docílit slibovanýc­h údajů,“ptá se městská část.

Podle Bartíka ale bude objem vozidel, která do areálu přijedou, nižší než ve schváleném projektu na výstavbu čtyř menších hal, které tu ještě před příchodem Amazonu měly vyrůst. Zaměstnanc­i z centra v Dobrovízi z 92 procent využívají autobusovo­u přepravu, kterou jim firma zdarma zařizuje. S podobným řešením počítá i v Počernicíc­h, větší nároky na MHD tak podle Bartíka nevzniknou, navíc směny končí mimo běžnou dopravní špičku. Podle radnice chybí také posouzení areálu jako celku, požaduje proto komplexní posudek. S tím investor nesouhlasí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia