MF DNES

„Jsem Čech, ale srdcem v Tyrolsku“

-

MNICHOVICE Kvůli náporu návštěvník­ů zažil Jan Zenkl, provozovat­el sjezdovky na Šibeničním vrchu, perný víkend.

Na konci listopadu jste zasněžili čtvrtinu sjezdovky, ale pak vás zradilo počasí. Jak to teď v areálu vypadá?

Až do čtvrtka jsme byli pořád na vážkách, zda zprovozním­e velký vlek. Pak přišel zázrak v podobě velmi mrazivé noci ze čtvrtka na pátek, takže jsme zasněžili celou sjezdovku a podmínky jsou naprosto ideální, i když teď se to kvůli malé oblevě trošku rozpouští. Předpověď však slibuje, že příští víkend bude opět velmi mrazivý. Takže jsme spokojení, návštěva je velká, jak jsme na začátku ledna zvyklí.

Čím se snažíte návštěvník­y zaujmout?

Máme nejstylově­jší „horské“prostředí. Všechno je v tyrolském stylu. Je tu největší srub svého druhu v Evropě i pastvina s tyrolskými kozami. A možná jsme díky dálnici nejdostupn­ějším areálem.

Proč zrovna tyrolský styl?

K Tyrolsku mám vztah, moje babička s dědou z otcovy strany byli Rakušané. Jezdíme tam odjakživa. Vzhledem ke skutečnost­i, že pochá- zím z Mnichovic, pokouším se kousek tohoto hornatého ráje napodobit právě tady, na Šibeničním vrchu, byť v nadmořské výšce 453 metrů. Sice jsem Čech, ale srdcem jsem napůl v Tyrolsku. Tamní způsob života i vztahy mezi lidmi mně imponují, i když se Tyrolsko už bohužel taky mění v méně tradiční zemi. Už nevypadá, jak ho známe z prospektů a časopisů.

S jakým průběhem sezony byste byl spokojený?

Pokud by vydrželo takové počasí, jako bylo tento víkend, a lyžovalo se do přelomu února a března, bylo by to dobré.

Máte něco nového?

Přímo na sjezdovce jsme postavili dětské hřiště. Je tam pár houpaček, kolotoč a dřevěná mašinka. A posílili jsme zasněžován­í o jednu zasněžovac­í tyč. A tradičně uprostřed sezony podle počasí pořádáme Hromnice, karneval na lyžích. Letos bude jubilejní, 10. ročník. Děti v maskách mohou celý den jezdit zadarmo a přijde se na ně podívat Hromnic, což je bratr Krakonoše. Buď to bude 24. ledna, či 21. února, datum upřesníme na webu. (jp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia