MF DNES

Fakta Kdo je Michal Broš

-

Loni jsem ve Švédsku na turnaji šesťáků čuměl na beky Djurgarden­u a MoDo. Zády do hřiště u mantinelu nikdy neodpálí puk naslepo. I když se s ním zašmodrcha­jí a vyrobí šanci pro soupeře. U nás je to opačně.

Proč?

Trenéři i rodiče chtějí za každou cenu vyhrávat. Vše pro výsledek! Jasně, má se počítat skóre a vést statistiky. Ale není to hlavní věc. Malí kluci se nemají zbytečně stresovat.

Kde ještě ztrácíme na svět?

Hráči podstupují málo vypjatých zápasů. V sedmé třídě mezi námi a světem nejsou tak velké rozdíly, ty rostou s přibývajíc­ím věkem.

Proto je zvláštní, že svaz rozšířil juniorskou extraligu a ještě víc rozmělnil její kvalitu, ne?

No jistě. Já bych nechal jen dvouročník­ový mladší dorost a tříročníko­vý starší dorost. Pokud hraje kluk ve dvaceti za juniory, tak je asi čas uvažovat o lepším zaměstnání. Kon- Profesioná­lně hrál hokej v letech 1995–2015. Má zlato z MS 2000. Patří mezi 65 českých hokejistů, kteří v reprezenta­ci a elitních soutěžích nastříleli přes 300 gólů (306). Posbíral šest ligových titulů. Dvakrát vyhrál se Vsetínem, dvakrát se Spartou a dvakrát ve Finsku s týmem Kärpät Oulu. Trénuje v Kralupech a Praze, pořádá kempy, publikuje na webových stránkách (www.mb6hs.cz).

kurence je chabá i mezi sedmáky. V naší soutěži jsou čtyři vyrovnaní soupeři, zápasy mají grády. Zbylých jedenáct týmů, to je na nic. Pro nás i pro ně. Osm kvalitních mačů za sezonu, to je k smíchu.

Konkurenci hledáte v cizině?

Naštěstí existuje i doma. Nadšení tatínkové ze Zlína vymysleli a nastartova­li Hockey Tour, soutěž paralel- ní se svazovou. Zaplať pánbůh díky ní máme navíc šest zápasů a dva super obsazené turnaje.

Takže rodiče organizují akce, které by měl pořádat svaz?

Je to cesta. Rodiče jsou ochotní obětovat peníze i čas. Díky nim se utkávají kvalitní týmy. Ale co dorost a výš? Tam se špička má zužovat, ne rozšiřovat jako v juniorské lize.

Jak vyvážit soutěživos­t a rozvoj bez nadbytečné­ho stresu?

Je to těžké. Není dost výborných hráčů ani v žácích. V Oulu mají v ročníku 2003, který tady trénuju, 45 kluků. Postaví tři elitní týmy. U nás jsou bohužel dohromady ti, co všechno dělají naplno. I ti, co berou hokej jako zájmový kroužek. Ti horší táhnou dolů ty lepší.

Chybí silnější základna. Co dál?

Když máme míň dětí, hodně záleží na úrovni práce v oddíle. Někde mají zapálené rodiče a trenéry, kteří vytáhnou jednu kategorii v jinak

 ?? Broš (39) loni ukončil kariéru a vrhl se na trénování dětí. Delší dobu sledoval trendy, četl odbornou literaturu. Zvláštní motivací je pro něj 12letý syn Josef, jehož vede v Letňanech. ??
Broš (39) loni ukončil kariéru a vrhl se na trénování dětí. Delší dobu sledoval trendy, četl odbornou literaturu. Zvláštní motivací je pro něj 12letý syn Josef, jehož vede v Letňanech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia