MF DNES

Zidanova premiéra. Pět gólů a ruce v kapse

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Z neutrálníh­o výrazu ve tváři byste skóre hádali těžko. I jako kouč Zinedine Zidane klame tělem, tak jak to uměl na hřišti. Lepší premiéru v roli kouče Realu Madrid si však mohl přát těžko – jeho tým vyhrál 5:0 nad La Coruňou.

MADRID Jako fotbalista byl chválený za ladnost. I jako trenér odstartova­l Zinedine Zidane svou kariéru stylově: v Realu vždy nosil pětku, právě tenhle dres s jeho jmenovkou se stal v posledních dnech hitem v klubovém fanshopu a právě pěti góly Real sestřelil Deportivo La Coruňa. Real Madrid vyhrál první domácí zápas nového roku popětadvac­áté v řadě! „Když tým vyhraje, je trenér vždycky šťastný. A já jsem teď šťastný,“řekl legendární francouzsk­ý záložník na své první tiskové konferenci v roli trenéra.

Bylo to v Madridu pozdvižení, když se klubová ikona přesunula od rezervního týmu na post jednoho z nejsledova­nějších koučů planety. Největší aplaus při čtení hráčských sestav? Trenér Zidane!

Do nablýskané arény vstoupil v elegantním tmavém obleku, žádná okázalá gesta a gejzír emocí. Vždyť si ho pamatujete: výrazný s míčem, plachý před kamerami a fotoaparát­y. Nic se nezměnilo. Zidane se postavil před lavičku, nesměle těkal očima, ruce vložil do kapes a během zápasu je vyndával málokdy. Jenže když dal Benzema patičkou na hranici ofsajdu vedoucí gól, zaťatá levačka mířila nad hlavu. Po dalších zásazích už jen diskuse s asistentem.

Báječný start

To je Zidane, jak ho známe. Nečitelný a uzavřený. „Nejvíc mě potěšil přístup hráčů. Těch, co hráli, ale i těch, co nehráli,“povídal pak. „Byl to sice dlouhý den, ale nebyl jsem nervózní. Vyšlo to báječně.“

V premiéře mu kromě Benzemy, který dal i poslední gól, výrazně pomohl Gareth Bale, jenž zvládl hattrick. Není tajemstvím, že velšský záložník nebyl nadšený z trenérské změny. Nejdražší hráč světa si marně přál, aby zůstal Rafael Benítez. Když pak přišel Zidane poprvé do kabiny, Bale ani nevstal, když mu podával ruku...

„Rozumím tomu, že mohl být Gareth naštvaný, ale dám mu tu stej- nou důvěru, jakou měl,“sliboval Zidane při nástupu. Slovo splnil, z velkých jmen nechal na lavičce Kolumbijce Jamese Rodrígueze a Bale řádil. „Řekl jsem mu to, co ostatním hráčům: Když nemáme míč, braň, když ho máme, hledej si míč a útoč,“popisoval Zidane. Jak jednoduché. „Všichni víme, že byl Zidane skvělý hráč, jsem si jistý, že totéž bude platit i v roli trenéra,“uvedl Bale. On byl – po Zidanovi samozřejmě – hlavní hvězdou večera. Dvakrát se prosadil hlavou, jednou k tyči placírkou precizně umístil přihrávku od Cristiana Ronalda. Portugalsk­ý fenomén, který může dnes večer získat potřetí v řadě Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, gólově pauzíroval. Výmluvná byla situace ze závěru, kdy odražený balon po jeho tanečku kolem obránce zatloukl pod břevno Benzema.

„Cristiano vždycky potřebuje dát gól, protože je to Cristiano. Ale čekají nás další zápasy, může si dát gól příště,“zavtipkova­l Zidane, jehož těšilo, že hráči ubrali z nakopávaný­ch míčů a rychle měnili těžiště hry. Tak si to přál. „Je třeba v tom pokračovat.“

První duel nastavil vysoká očekávání. „Zidane ale nezná slovo nemožné,“má jasno Florentino Pérez, prezident Realu.

 ?? Zinedine Zidane slavil poprvé v roli kouče Realu Madrid vysokou výhru, jeho tým rozstřílel La Coruňu 5:0. Elegán na lavičce přihlížel debaklu hostí bez emocí. ??
Zinedine Zidane slavil poprvé v roli kouče Realu Madrid vysokou výhru, jeho tým rozstřílel La Coruňu 5:0. Elegán na lavičce přihlížel debaklu hostí bez emocí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia