MF DNES

Biatlonové povstání. Proč muži zase září?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

RUHPOLDING Ještě ani v cíli, přesto už zatínal pěst. Bylo vidět, v jaké byl euforii. Bylo znát, jak se mu ulevilo. Ondřej Moravec, trojnásobn­ý olympijský medailista, je zpět mezi elitou. V Ruhpolding­u zažil báječný vzestup: 13. ve sprintu, 8. ve stíhacím závodě a včera druhý v závodě s hromadným startem, kdy už mohl dát své radosti průchod naplno.

O den dříve prožíval podobné pocity Michal Šlesingr. Ve stíhacím závodě dojel třetí, jen těsně za superhvězd­ou Martinem Fourcadem, a upřímně přiznal: „Bedna? S tím bych v prosinci úplně nepočítal.“

Ano, prosinec, to byly jiné časy. Šlesingr v nejtěžší chvíli spadl ve sprintu až na 72. místo. Moravec se potácel na hraně druhé a třetí desítky. A šéftrenér Ondřej Rybář zvažoval razantní změny.

Včera už obě své hvězdy chválil.

Vánoční dril pomohl

nebyl

Samozřejmě, víc než muži zářila Gabriela Soukalová. Dvakrát byla druhá, v třetím závodě sedmá a díky obdivuhodn­é stabilitě stále vede Světový pohár o 35 bodů před Francouzko­u Dorinovou Habertovou. „V každém závodě jsem se letos dostala do elitní desítky. To je neuvěřitel­né,“žasla.

Vzestup Moravce a spol. však vzbudil ještě větší pozornost, vždyť před zastávkou v Ruhpolding­u žádný z mužů nepronikl v této sezoně do elitní desítky, tentokrát v ní byl aspoň jeden Čech pokaždé. Čím to? Stejně jako nebylo úplně zřejmé, proč předtím muži tápali, nabízí se i několik příčin jejich vzestupu.

Šlesingr i Moravec pojmenoval­i své největší chyby a během vánoční pauzy pracovali na jejich odstranění.

U Šlesingra byl problém zjevný: střelba. Skvěle rozjetý sprint v Pokljuce si pokazil čtyřmi špatnými ranami, ve stíhacím závodě přidal další tři omyly. V Ruhpolding­u zvládl tato dvě klání bez chyby – a výsledky se dostavily. „Snad je špatné období prolomeno,“doufal.

Také Moravec toužil po střeleckém zlepšení, zejména na položkách vleže. „Střílel jsem je dřív kolem třiceti vteřin, což bohužel v těchto kontaktníc­h závodech není téměř konkurence­schopné.“

I proto během přestávky pracoval na tom, aby je zrychlil. V sobotu to ještě nevyšlo stoprocent­ně, když riskantní palba vyústila ve dvě chyby a osmé místo. Přesto své cestě věřil: „Myslím, že tak se můžu dostat k velkému úspěchu. Nejlepší závodníci střílejí rychle, a pokud se jim nebudu schopný dorovnat, tak se do té top trojky budu strašně těžko dostávat,“říkal po stíhacím závodě.

Jak plánoval, tak učinil. Včera pálil znovu rychle, ale už i čistě – a skutečně se na stupně vítězů vrátil. „Čtyři nuly jsem dal teprve potřetí v životě,“usmál se.

Dcera jako motivace navíc

Oběma českým tahounům pomohly i vnější okolnosti. Šlesingrov­i paradoxně lehčí viróza, která ho trápila přes Vánoce. „Měl jsem nižší očekávání. Říkal jsem si, že můžu zajet dobře, ale když nezajedu, tak se nemůžu úplně divit. V tom to asi bylo trochu snazší.“

Vysvětlení pochopitel­né, těžko však čekat, že podobný recept zafunguje pokaždé. Jak tedy udržet hlavu uvolněnou? „Nenakládat si toho na sebe tolik, to je samozřejmě nejlepší. Ale není to snadné: čím víc

Výborně! chci, tím to třeba bývá horší. A nemůžu si poručit, abych nechtěl.“

Stejně jako Moravcovi mu však může psychicky pomoci výsledkový průlom, pro pohodu hlavy tak důležitý.

„Nálada se úplně změní. A i tlak zvenčí, ať už od fanoušků, novinářů a kohokoliv, můžeme brát lépe, když se nám začalo dařit. Můžeme být klidnější,“líčí Moravec.

I jemu se přihodila událost s biatlonem nesouvisej­ící, která mu myšlenky pomohla odvést jinam. Druhého ledna se mu narodila dcera Rozálie. „A najednou o sportu přehnaně nepřemýšlí­m,“říkal. „Mám trochu novou motivaci. Když se povede nějaký výsledek, můžu to brát částečně jako dárek pro tu příležitos­t.“

Výsledek se povedl – a ne jeden. A chmury z úvodu sezony jsou náhle pryč. Pomohlo tomu i slušné představen­í 24letého Michala Krčmáře, v Pokljuce zatracovan­ého za mizerné představen­í ve štafetě, nyní povzbuzené­ho premiérovo­u nominací do závodu s hromadným startem pro třicítku nejlepších.

A k tomu již zmiňovaná stabilní (viz box) forma žen... „Je to příslib, že se nám příště bude zase dařit,“řekl jejich trenér Zdeněk Vítek.

Už ve středu začíná další díl Světového poháru – a Češi do něj mohou vstoupit plni optimismu.

Nejen české ženy dobývají biatlonový svět. O uplynulém víkendu se na stupně vítězů dokázali vrátit i Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Česko zase potvrzuje roli velmoci.

 ?? Nejlepší český biatlonist­a Ondřej Moravec se raduje z druhého místa v závodě s hromadným startem v Ruhpolding­u. ??
Nejlepší český biatlonist­a Ondřej Moravec se raduje z druhého místa v závodě s hromadným startem v Ruhpolding­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia