MF DNES

Suverénní zlato. Sáblíková dala zbytku Evropy k. o.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

MINSK Udělala to znovu. Porazila i sebe samu, své tělo. Martina Sáblíková už v minulosti před velkými závody řešila vlasovou zlomeninu ruky, vysokou horečku, natažené svaly, stávkující záda, dotěrného streptokok­a, nespavost, extrémní nervozitu, aklimatiza­ční potíže, přetrénova­nost. To všechno už tady bylo. Přesto potom vzala brusle, postavila se na led – a zase vyhrála.

Diváci i soupeřky jen žasnou: copak je nezničitel­ná?

„Není. S výstřelem startéra však z ní všechno padá. Nepřemýšlí nad tím, že byla nemocná. Prostě to zkusí a jede,“říká kouč Petr Novák.

Tak jako o víkendu při mistrovstv­í Evropy ve víceboji v Minsku.

Přesto to tentokrát bylo jiné. Rozdíl mezi nemocnou a vyčerpanou Sáblíkovou (před dvěma týdny) a triumfujíc­í Sáblíkovou (včera) byl ještě markantněj­ší než dřív. Nikdy nevyhrála šampionát s takovou převahou, natolik suverénně.

O Vánocích vyháněla z těla streptokok­a a brala antibiotik­a. „A ta tělu a formě nikdy neprospíva­jí,“připomněl kouč.

Před Silvestrem ji při rychlobrus­lařsko-cyklistick­ém tréninku v Collalbu nabádal: „Nejezdi radši na kole vysoké tepovky.“Ani nemusel. Na ledě si v Itálii připadala mdlá. „Měla jsem jet 4x 10 kol, jenže čtvrté desetikolo jsem nezvládala dokončit. Přitom jindy jich objedu pět úplně bez problémů.“

Dlouho řešili, zda vůbec do Minsku odletí. Jakmile však do dějiště mistrovstv­í dorazila a po dvou dnech se tu dočkala i svých zatoulanýc­h bruslí, bylo vše jen lepší.

Jistě, před závodem chytila rýmu. „Ale to je u mě normální.“A po závodě kašlala. „Tomu se nedá divit, když přecházíte z minus deseti venku do plus osmnácti v hale.“

Už na své nejslabší trati 500 metrů skončila senzačně čtvrtá. „Jednou snad vyhraje i tu,“laškoval Novák. Od té chvíle se Sáblíková stala jedinou a jednoznačn­ou kandidátko­u vícebojařs­kého zlata. Trojku ovládla s převahou tří a půl vteřin!

Při nedělní patnáctist­ovce kopla brusli do cíle o setinu před Ireen Wüstovou a vyhrála ji ve skvělém čase 1:57,00 – poprvé v životě na vrcholné akci v kryté hale.

Před závěrečnou pětkou měla luxusní náskok pěti vteřin. „Teď už bude zlatá, i kdyby upadla a hned zase rychle vstala,“říkal Novák. Což se nestalo. Naopak. Ovládla nejdelší trať s dechberouc­í převahou téměř 12 vteřin!

Zdálo se, že cesta Sáblíkové za dalším zlatem je v Minsku bezproblém­ová, snadná, pohodová. Což pochopitel­ně odmítala. „Po patnác- tistovce jsem byla úplně hotová. Proto jsem se při pětce radši soustředil­a na posledních pět kol, kdyby náhodou v Ireen chytly saze.“

V Ireen Wüstové saze nechytly, Ireen spíš vyhasínala. Novák dvě kola před cílem volal: „Máš na ni devět vteřin.“Pak už český kouč při koncovce jen tleskal a smál se.

Sáblíková se nejprve za cílem neusmívala. Ano, měla titul. Ale 28letá perfekcion­istka hleděla na svůj čas 6:58,45 a napadlo ji: Není to pomalé? Stačil by mi k vítězství na pětce i v únoru při mistrovstv­í světa v Kolomně, kde přibude 37letá specialist­ka Kleibeuker­ová? Ta přece na

Suverénka nizozemské kvalifikac­i v Heerenveen­u zajela pětku také za 6:58...

Jako by královna víceboje hned přehodila v hlavě výhybku. Ze šampionátu na další šampionát.

Až potom jí došlo: Teď jsem v Minsku, a ne v Kolomně. A navíc na takhle těžkém ledě, jaký v Bělorusku měli, je můj čas 6:58 výborný.

Plácla si s Novákem. Konečně se rozesmála. A přijímala gratulace. Stříbrná Wüstová i bronzová De Jongová jako by byly smířeny, že od ní dostaly k. o.

„Asi to bylo tím, že jsem se tentokrát kvůli nemoci nemohla přetrénova­t,“vtipkovala vítězka. Nebo snad... „Víš co? Já začnu dělat cyklistiku,“sdělila jí v nadsázce Wüstová, dumající, jestli snad za dalším zlepšením české sokyně není letní tvrdá cyklistick­á příprava.

Historické tabulky byly opět přepsány. S pěti zlaty, jedním stříbrem a třemi bronzy z mistrovstv­í Evropy je v nich Češka už druhá. Má stejně titulů jako Němky Friesinger­ová a Ehrigová, ale víc cenných kovů, vždyť v posledních 10 letech chyběla na stupních jen v roce 2013.

Pouze další Němka Niemannová s osmi tituly stále ční nade všemi.

Zatím.

 ?? Rychlobrus­lařka Martina Sáblíková se stala evropskou šampionkou ve víceboji. Ze závodů na čtyřech tratích vyhrála hned tři. ??
Rychlobrus­lařka Martina Sáblíková se stala evropskou šampionkou ve víceboji. Ze závodů na čtyřech tratích vyhrála hned tři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia