MF DNES

Švédi tajili útoky cizinců na dívky

- Tomáš Lébr, Jana Šafaříková redaktoři MF DNES

STOCKHOLM, PRAHA Druhou evropskou „velmocí“v přijímání uprchlíků včera začal hýbat skandál, který se v mnohém podobá případu sexuálního napadání žen imigranty během silvestrov­ské noci v německém Kolíně nad Rýnem.

Švédský list Dagens Nyheter včera odhalil, že při posledních dvou ročnících hudebního festivalu pro teenagery My jsme Stockholm byly desítky dívek terčem sexuálních útoků skupin přistěhova­lců. Nejmladší oběti bylo 11 let.

„Během koncertů to bylo příšerné. Jakmile jsme vstoupily do davu,

začali nás osahávat a obklíčili nás. Jedna z mých kamarádek upadla a vrhli se přímo na ni,“popisuje zpětně patnáctile­tá účastnice.

Přestože policie před dvěma lety 12 násilníků zatkla, veřejně oznámila, že festival proběhl hladce. A stejně se zachovala i loni.

Podle serveru Nyheter Idag přitom redakci deníku Dagens Nyheter už před půl rokem kontaktova­l policejní psycholog, aby na útoky upozornil. Redaktorka však informace tehdy odmítla – prý jde o výmysl protiimigr­antské strany Švédští demokraté. Dnes se k tomu nehlásí.

Faktem je, že média informace o útocích ve Stockholmu zveřejnila až po těch v Kolíně nad Rýnem.

Podle švédských novin byli útočníky většinou afghánští mladíci (kteří v poměru 9:1 převažují nad počtem uprchlic). Zřejmě právě proto se podle šéfa loňského policejníh­o zásahu Petera Agrena informace nedostaly na veřejnost. „Někdy neříká- me, jak se věci skutečně mají, protože by to mohlo nahrát Švédským demokratům,“přiznal policista politický motiv. Dva roky tak platila oficiální policejní verze o tom, že se „nic nestalo“. Včera už policie připustila chybu. „Určitě jsme měli tehdy o těchto problémech otevřeně napsat a informovat lidi. Vyšetříme to,“slíbil mluvčí švédské policie Varg Gyllander.

Švédský premiér Stefan Löfven zatajování informací policií ostře odsoudil. „Je to vlastně dvojitá zrada na těchto mladých dívkách,“řekl.

V Německu trvalo pět dní, než se informace o sexuálních útocích imigrantů dostaly na veřejnost. Ve Švédsku dva roky. Napadání dívek zamlčovala policie i tamní média.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia