MF DNES

Přiznal kokain, ne korupciStr.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Začal soud s Vladimírem Dbalým, který se usvědčil deníčkem. Popisuje i schůzky, kde podle obžaloby padla korupční nabídka.

Proslavil se zábavným deníčkem, který však nakonec posloužil policii jako důkaz proti němu. Občas v něm napsal, že „sněží“. To když si šňupnul kokainu. Včerejšek ukázal, jak se takový člověk může ještě po tom všem hájit u soudu. Doktor Vladimír Dbalý, v letech 2006 až 2012 ředitel pražské Nemocnice Na Homolce, včera první den líčení u soudu jednoznačn­ě odmítl svou vinu. Pustil se do mnohahodin­ového projevu ve stylu Davida Ratha. Bude pokračovat ještě dnes.

Dbalý je obžalovaný, že v roce 2008 spolu s komplici vyvedli z nemocnice 53 milionů korun. Podle obžaloby předražili zakázku na digitaliza­ci chorobopis­ů. Schéma bylo až drze jednoduché – pánové ovládli firmu Disol, které přidělili zakázku, jíž však zvládl levněji subdodavat­el. Rozdíl v penězích převedli na jiný účet. A pak ho vybrali.

Nádavkem si ještě Dbalý vydělal pět milionů korun na úplatku od firmy Transkonta­kt, která nemocnici dodala přístroj Leksellův gamma nůž za 140 milionů korun, což je druhý bod obžaloby.

Manažer Transkonta­ktu Jozef Kalavský seděl také na lavici obžalovaný­ch. Mezi obžalovaný­mi je i bývalý vysoký úředník ministerst­va zdravotnic­tví Pavel Kocourek, který měl na hospodařen­í Homolky dohlížet.

Neurážejte státního zástupce

Větší část Dbalého obhajoby se odvíjela ve stylu – jsem nevinný/státní zástupce lže.

„Experti na veřejné zakázky mi říkali, že takový plán, jak ho popisuje obžaloba, možný není,“hájil se trochu naivně Dbalý.

Točil se na tom, že několikrát před současnou aférou policie trestní oznámení na Homolku odložila. To ovšem nic nedokazuje.

„Pan státní zástupce bezostyšně lže a překrucuje fakta, aniž by dokázal, že k manipulaci zakázek došlo,“řekl také obžalovaný.

Obžalovaný ředitel

V jedné chvíli dokonce tvrdil, že si „obžaloba kupuje svědky“. Pak přirovnal žalobce Zdeňka Matulu k zesnulému komunistic­kému prokurátor­ovi Karlu Vašovi.

Předsedkyn­ě senátu Sylvie Slepičková musela následně Dbalého jednou napomenout: „K panu státnímu zástupci se musíte chovat uctivě.“

Pár věcných argumentů, se kterými se bude muset soud nějak vypo- řádat, však přece jen Dbalý nabídl: zmínil, že nový gamma nůž i digitaliza­ce chorobopis­ů byly potřebné a rozhodně si obžalovaní zakázky nevymyslel­i kvůli korupci. „Starý gamma nůž u nás sloužil 17 let, jeho životnost je ale maximálně 12 let. Mohl být už nebezpečný pacientům i personálu,“říkal Dbalý.

Uvedl, že na veřejné zakázky měla nemocnice najatou právní kancelář (čímž chtěl dokumento- vat, že jimi nemohli nějak pokoutně manipulova­t obžalovaní). Zároveň tvrdil, že firma Transkonta­kt byla výhradním dodavatele­m Leksellova gamma nože, který nešlo koupit od výrobce. Takže podle něj neměla žádnou motivaci pojistit si zakázku úplatkem. Na druhou stranu však Homolka za přístroj zaplatila o třetinu více, než je běžné v cizině. Také doplnil, že jako ředitel si legálně za roky ve funkci vydělal sedm milionů korun, takže slušný majetek mohl získat i legálně.

Sněžení přiznal

Jinak byl Dbalého výstup hlavně o emocích. Vyprávěl, že mu policisté zabavili kromě jiných počítačů i ty v originální­m balení připravené jako dárek pro dcery. „Jsem nezaměstna­ný, nemám kde bydlet a nebýt toho, že mi pomáhá sestra, jsem bez prostředků,“litoval se O kokainu: „Do 19.00 čučím na televizi, telefonuji, sněžím. Doma totally DOWN.“

O domluvě se spoluobžal­ovaným Kocourkem: „V Podskalské restauraci meet M.+ Pavel Kocourek – taktika konečného tažení proti Holte medical. Opět se ukazuje, že s ním velmi dobrá spolupráce.“

O médiích: „Večer v ČT pořad Reportéři (Marek Wollner), kde opět natírají NNH (předražený gamma nůž) a mě (nemovitost za 12 M) – novináři jsou fakt svině – trochu to zapíjím z dobré láhve whisky.“

O schůzce, na které Dbalý podle obžaloby převzal pět milionů od Jozefa Kalavského za gamma nůž: „12.00–12.45: v Mövenpicku (nejprve na parkovišti nad hotelem výběr, pak kafe v restauraci) meet s ing. Kalavským z Transkonta­ktu.“

O špatných znameních: „Odtud ve 13.00 s Mirkem Šachtou (advokát – pozn. red.) na oběd do blízké restaurace Andělka (paradoxně nakonec účet na 666 Kč – ďábelské znamení??).“

O předávání peněz: „Jdu na oběd na Smíchov, odtud back do NNH na 12.30, kde agenda, Michalovi předávám apanáž.“(právník David Michal je obviněn s Dbalým v jiném trestním případu – pozn. red.)

muž, který býval špičkovým neurochiru­rgem, jenž měl za sebou tři a půl tisíce operací.

Pokud jde o deníček, obžalovaný lékař konstatova­l, že napsal „fiktivní text“, nikoli skutečnost. V jedné chvíli dokonce použil výraz „psychedeli­cký text“. Nakonec Dbalý přiznal alespoň něco. „Podlehl jsem trošku více pití a nepopírám, že jsem požíval i kokain,“zmínil letmo „psychedeli­cký“Dbalý.

 ??  ??
 ?? Vladimír Dbalý se připravuje na svou první výpověď před soudem. Řeč bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce, který je obviněn z korupce, včera zabrala přes čtyři hodiny. Pokračovat bude ještě dnes. ??
Vladimír Dbalý se připravuje na svou první výpověď před soudem. Řeč bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce, který je obviněn z korupce, včera zabrala přes čtyři hodiny. Pokračovat bude ještě dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia