MF DNES

Seagal, přítel Putina, se stal SrbemStr.

-

BĚLEHRAD Hrdina amerických akčních filmů Steven Seagal znovu překvapil svět. Přijal totiž občanství Srbska.

Třiašedesá­tiletý Seagal koncem loňského roku dvakrát navštívil Bělehrad a počínal si tam velice pilně. Sešel se jak s prezidente­m Tomislavem Nikoličem, tak s premiérem Aleksandar­em Vučičem. Známý herec, režisér i instruktor bojových umění, který je také zpěvákem a bluesovým kytaristou, pak o silvestrov­ské noci v centru Bělehradu uspořádal koncert pod širým nebem.

Při setkání s vrcholnými srbskými politiky slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby propagoval Srbsko ve světě. Také zmínil záměr zřídit v srbské metropoli školu japonského bojového umění aikido.

Seagal se narodil v USA, jeho matka byla Irka, otec ruský Žid. Je známý tím, že má slabost pro ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož nazývá svým přítelem.

Už před dvěma roky koncertova­l se svou kapelou na anektované­m Krymu na pódiu vyzdobeném vlajkami proruských separatist­ů z východu Ukrajiny. Seagal se netají tím, že podporuje připojení Krymu k Rusku. Rodák z Michiganu se také hlásí k ruským předkům a v minulosti prý nevylučova­l, že by mohl požádat o ruské občanství. Nakonec se tedy stal Srbem. Hovoří se o tom, že bude cvičit speciální jednotku srbské policie. (zah, ČTK)

 ??  ??
 ?? Steven Seagal přijal srbské občanství. Foto: Profimedia.cz ??
Steven Seagal přijal srbské občanství. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia