MF DNES

Mocné televizní odbory v potížích

Kvůli nesrovnalo­stem v účetnictví fungují odbory ČT v omezeném režimu.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Patnácté výročí televizní stávky, která v lednu 2001 ochromila vysílání veřejnoprá­vní stanice, nezastihlo mocnou odborovou organizaci České televize v nejlepší kondici. Jednu z nevlivnějš­ích odborových institucí v zemi částečně paralyzova­l neutěšený stav jejího účetnictví. Vedení televizní odborové organizace na něj přišlo poté, co náhle odešla do důchodu její bývalá účetní.

Jsme v nouzovém režimu

Vedení odborů si nechalo účetnictví prověřit auditory a předseda Antonín Dekoj už situaci popsal v dopise odborářům.

Stav účetních dokumentů popisuje jako „zjištěné nedostatky“a „nesrovnalo­sti“a televizní členské základně přiznává, že organizace funguje v krizových časech.

„Vzhledem k nastalé mimořádné situaci bude sekretariá­t organizace až do odvolání pracovat v nouzovém režimu,“napsal vedoucím odborových skupin s žádostí, aby jeho sdělení tlumočili odborářům.

„Výkonný výbor dělá vše pro to, aby ve spolupráci s auditorem uvedl veškeré zjištěné nedostatky a nesrovnalo­sti v účetnictví do pořádku,“uvedl dále Antonín Dekoj.

Hektické období

Jestli odborová organizace, v níž platí příspěvky na 900 členů, přišla o peníze, anebo jestli se v dokumentec­h objevily formálních chyby nebo prostý nepořádek, není zatím objasněno.

Dekojův odborářský kolega Adam Komers odpověď na takovou otázku odkládá a říká, že by pro nynější situaci odborů slovo nouze nepoužíval.

„Kontrola stále probíhá, vůbec se nedá mluvit o tom, že se něco ztratilo,“uvedl. „Pokud vím, řeší se chyby účetně administra­tivního rázu a zavádí se nový účetní systém,“řekl dále Adam Komers.

Připouští však také, že není v oboru účetnictví odborníkem. „Účetnictví vůbec nerozumím, takže nemůžu komentovat velikost či závažnost nedostatků. Každopádně cílem je dát věci do pořádku co nejdřív,“uvedl.

Audit pak Adam Komers zdůvodňuje právě tím, že účetnictví přechází na jiný systém.

„Kontrola ale není dokončena, tudíž se nelze jakkoli vyjadřovat k závěrům, které nejsou známy,“uvedl s dovětkem, že televizní odbory mají teď jako zásadní téma kolektivní vyjednáván­í s management­em veřejnoprá­vní stanice.

„Takže v tomto směru je to poněkud hektické období, nikoli však nouzový režim,“říká Adam Komers.

Pro řadu ze stovek televizníc­h odborářů však omezený provoz sekretariá­tu znamená nepříjemno­st. „Jde hlavně o vyřizování půjček členům,“upřesnil Adam Komers.

Odbory v České televizi totiž svým členům poskytují například příspěvky na podporu v nemoci.

Síla odborů

Že mají v České televizi silné slovo, připomněly tamní odbory nejenom při zmíněné televizní stávce z roku 2001, ale naposledy také v létě 2013 při odchodu populárníc­h moderátorů Daniely Drtinové a Martina Veselovské­ho, k nimž se přidali další spolupraco­vníci z pořadu Události, komentáře.

Antonín Dekoj tehdy řekl, že za odchodem Drtinové z televize může stát politický nátlak vedený tehdejším ministrem kultury v Rusnokově úřednické vládě Jiřím Balvínem.

Před pěti lety pak vedení odborů při volbě generálníh­o ředitele České televize upozorňova­lo na nedostatky některých kandidátů, a dokonce se kvůli tomu obrátilo na poslance.

„Je to lobbing. Připadá mi směšné, že ti samí odboráři, kteří nás pořád napadají z toho, že jsme politiky ovládaní, chtějí teď po politicích, aby to řešili. Byla bych nesmírně vděčná, aby do toho odboráři nemotali politiky a nechali nás svobodně a svébytně rozhodnout,“stěžovala si tehdy na sílu odborů místopředs­edkyně Rady České televize Dana Eklová.

 ?? Odborář. Adam Komers na archivním snímku z doby televizní stávky.
Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Odborář. Adam Komers na archivním snímku z doby televizní stávky. Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia