MF DNES

Nová dovolená: sedm dní volna pro čerstvé otce

- — Josef Kopecký

Jsem přesvědčen­a, že to otcům pomůže. Nemusí odčerpávat dovolenou, a přece jen berou část platu. Michaela Marksová, min. práce

PRAHA Tatínkové si již nebudou muset brát dovolenou či neplacené volno, aby mohli s miminkem po narození zůstat doma. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD má hotový návrh, podle nějž by nově vznikla „otcovská“. Na tu by muži mohli jít na sedm dní v prvních šesti týdnech po narození dítěte.

„Účelem nově zavedené dávky bude především posílení vazby mezi dítětem a jeho oběma rodiči v raných týdnech života dítěte,“píše se v návrhu, který hodlá Marksová přinést ministrům na jednání vlády na začátku února. Pokud bude v parlamentu schválen, na „otcovskou“by se mohlo začít chodit už v průběhu příštího roku.

„Já jsem přesvědčen­á, že to otcům pomůže. Nemusí alespoň odčerpávat dovolenou, a přece jen berou část platu, která je stejná, jako berou maminky na takzvané mateřské. A kromě toho poporodní otcovskou má 20 z 28 členských států Evropské unie. Využití je dobrovolné, je to nabídka pro rodiny,“uvedla Marksová.

Otcovská existuje například ve Velké Británii, Španělsku, Francii, Maďarsku či v Polsku. Naopak třeba v Německu, v Rakousku nebo na Slovensku zatím podobnou dávku nemají.

Výše otcovské má být stejně jako u mateřské 70 procent denního vyměřovací­ho základu. Pokud by sedm dní rodičovské­ho volna využil muž, jehož příjem se pohybuje do 25 tisíc korun měsíčně, pak by mu dávka zhruba nahrazoval­a ušlou čistou mzdu. Čím vyšší příjem bude žadatel mít, tím bude po- díl otcovské k čistému příjmu postupně klesat.

V Česku se ročně narodí okolo sta tisíc dětí. Ministerst­vo práce a sociálních věcí odhaduje, že o otcovskou projeví zájem sedmdesát až devadesát procent mužů. Státní pokladnu by pak tato novinka vyšla na 630 až 800 milionů korun ročně. Dalších 72 až 93 milionů by činil výpadek do výběru zdravotníh­o pojištění.

Zavedení otcovské má velkou podporu u nevládních organizací, jako jsou například Unie center pro rodinu a komunitu nebo sdružení Fórum 50 %, které dokonce navrhuje, aby dovolená pro novopečené tatínky byla ještě delší. Navržený jeden kalendářní týden je podle sdružení krátká doba na to, aby se otcové do péče o novorozeně plně zapojili.

Přesné parametry otcovské dovolené pravděpodo­bně ještě ovlivní poslanci a senátoři. Šéf koaličních lidovců a vicepremié­r Pavel Bělobrádek nechtěl návrh hodnotit. „Návrh neznám, musíme se na to podívat,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia