MF DNES

PREMIÉR POD TLAKEM HACKERŮ

Od „pouhého“zveřejňová­ní soukromých mailů útočníci přešli k výhrůžkám.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Hackeři, kteří napadli e-mailovou schránku Bohuslava Sobotky, stupňují svůj tlak. Nejenže v neděli večer zveřejnili další várku ukázek z premiérovy soukromé koresponde­nce, tentokrát navíc tvrdí, že v jeho schránce objevili také utajovaný materiál o protiteror­istických opatřeních.

Útočníci navrch vyhrožují zveřejnění­m dalších citlivých materiálů, pokud policie některého z nich zatkne nebo zruší nacionalis­tický portál, na němž své „úlovky“vyvěšují.

Nelze vyloučit, že hackeři propadli obavám, že je jim policie už nablízku, a proto sáhli k ostřejší rétorice. Pokud by však z jimi napadených mailových schránek získali i tajné dokumenty, byl by to pro celou vládu nesmírně závažný problém.

Úřad vlády i ministerst­vo vnitra sice tvrdí, že v premiérově soukromém mailu žádný utajený doku- ment nebyl, ale včerejší Sobotkův krok zároveň dokazuje, že bezpečnost komunikace členů vlády může být ohrožena. „Zadal jsem okamžitý audit bezpečnost­ních směrnic a postupů na Úřadu vlády ČR a identifika­ci možných slabých míst. Požádal jsem ředitele NBÚ o maximální spolupráci v oblasti zabezpečen­í komunikace členů vlády,“uvedl včera premiér.

Protiteror­istický balíček

Nejvážnějš­í otázky vzbuzuje protiteror­istický balíček opatření z dílny ministerst­va vnitra, jehož fragmenty včetně titulní strany hackeři zveřejnili. Tvrdí o něm, že je to tajný materiál, který do soukromé schránky premiéra poslala šéfka kanceláře ministra vnitra.

Zmíněný dokument skutečně projednala 8. prosince Bezpečnost­ní rada státu spolu s analýzou situace na hranicích s Rakouskem, ve které se zejména řešilo možné obnovení kontrol na hraničních přechodech.

Ministr vnitra Milan Chovanec po jednání bezpečnost­ní rady novinářům ochotně popsal detaily z analý- zy stavu na hranicích. Protiteror­istický balíček také zmínil, podrobněji jej však nekomentov­al.

Evidentně šlo o citlivé plány, nicméně se nedá říct, že šlo o utajovaný dokument. Ani skeny dokumentů, které hackeři zveřejnili, nejsou jako tajné nijak označeny. „Kdyby byl tajný, muselo by to na každé straně být napsané,“říká předseda bezpečnost­ního výboru Sněmovny Roman Váňa z ČSSD.

Zasedání Bezpečnost­ní rady státu je neveřejné, z jejího jednání se zveřejňují jen oficiální závěry a hlasování. Poslední záznam na stránkách vlády je z říjnového jednání, zápis z prosince zatím chybí. Stáhnout si tak jakýkoliv materiál k tomuto jednání nikdo oficiálně z veřejného zdroje nemohl.

Sobotka: Je to vydírání

Mluvčí vlády Martin Ayrer včera také prohlásil, že utajované materiály dostává ministersk­ý předseda a další lidé osobně vždy jedině proti podpisu. „Na e-mailovou adresu předsedy vlády nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu. Takový postup při nakládání s utajovaným­i informacem­i není možný,“popsal.

K tomu, zda se hackeři dostali k autentické zprávě o protiteror­istických plánech země, se však nevyjádřil. Premiér odpoledne uvedl, že krádež svých mailů považuje za sna- hu o dehonestac­i a vydírání. „Nenechám se zastrašit,“prohlásil.

Hackeři přitom zveřejnili mail, ve kterém píše ředitelka kanceláře ministra vnitra Adéla Bruknerová premiérovi údajně 19. listopadu, že zasílá návrh protiteror­istického balíčku dle pokynu ministra, který se bude probírat na bezpečnost­ní radě právě 8. prosince. Následují pak fragmenty dokumentu.

MF DNES oslovila Bruknerovo­u, zda takový e-mail odeslala a zda přílohou byl právě zmíněný balíček. „Já se k tomu určitě nebudu vyjadřovat, obraťte se na tiskové oddělení,“uvedla Bruknerová.

Mluvčí ministerst­va vnitra Lucie Nováková však naznačila, že hackery zveřejněný mail je podvrh. „ Vedle zjevných technickýc­h úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiloženýc­h dokumentů a s tím souvisící cílené vytváření neexistují­cího kontextu,“komentoval­a mluvčí ministra Nováková.

Odkud to uniklo?

Ohledně protiteror­istického balíčku stále zůstávají dvě důležité a dosud nezodpověz­ené otázky: 1) Je zveřejněný dokument pravý? To by šlo jednoduše zjistit porovnáním originálu s tím, co vyvěsili hackeři na web. Ministerst­vo vnitra však originální dokument (o kterém tvrdí, že není utajovaný) odmítlo redakci MF DNES poskytnout s tím, že probíhá vyšetřován­í.

2) Kde k dokumentu hackeři přišli? Pokud přinejmenš­ím citlivá interní zpráva o opatřeních proti teroristům neunikla z premiérova webu, musela uniknout z jiného zdroje kolem Bezpečnost­ní rady státu. Ani to by nebyla pro českou exekutivu dobrá vizitka.

Sobotka však zatím čeká na doporučení bezpečnost­ních expertů, případně na další krok hackerů. A ministerst­vo vnitra označilo jejich výhrůžky za útok na demokratic­ký systém státu. „A podle toho k nim budeme přistupova­t,“dodala mluvčí Nováková.

Mé heslo bylo dostatečně silné a splňovalo všechna bezpečnost­ní pravidla poskytovat­ele. Bohuslav Sobotka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia