MF DNES

Případ Sobotkova mailu v otázkách a odpovědích

- Václav Janouš, Karel Hrubeš reportéři MF DNES

PRAHA Otázek okolo případu zveřejňová­ní e-mailů českého premiéra Bohuslava Sobotky je zatím mnohem víc než odpovědí. MF DNES se pokusila zodpovědět ty nejzásadně­jší.

1

Kdo stojí za webem White Media? Sobotkovy ukradené maily publikuje web White Media. Rasistický portál nesnáší všechny, kdo stojí nalevo od jeho příznivců. Tedy zejména imigranty, Židy, gaye, Romy nebo politiky.

Policie už se o extremisti­cký web zajímala v minulosti čtyřikrát. Například když schvaloval činy norského masového vraha Anderse Be- hringa Breivika nebo když před průvodem leseb a gayů Prague Pride v srpnu 2012 jeho přispěvate­lé psali, aby byla prolita krev a explodoval­y nálože.

Web byl založen v roce 2010 v kalifornsk­ém městě Brea. Podle policejníc­h detektivů stojí za vznikem slovenský neonacista Igor Mižák, ultraradik­ální stoupenec mezinárodn­í neonacisti­cké sítě Blood and Honour. Usuzují tak z uniklé konverzace, kterou zveřejnila další hackerská skupina z Německa, která se Mižákovi nabourala do e-mailu.

Mladý neonacista uprchl před lety ze Slovenska, kde se o něj zajímala policie a tajná služba, do Irska. Byl obviněn z propagace fašismu. Nyní vzkázal, že o kauze uniklých mailů Bohuslava Sobotky nic neví.

To, že za útokem stojí neonacisté, naznačuje pečlivý výběr zpráv, které jsou zveřejňová­ny – na webu se objevují hlavně ty, v nichž se hovoří o uprchlické krizi.

2

Jak obtížné je vypátrat pachatele? Zjistit, kdo se premiéru Sobotkovi dostal do e-mailové pošty, bude složité. Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu, který incident vyšetřuje, má v podstatě dvě možnosti. První je získat přístupová hesla do počítačů, z nichž bylo heslo prolomeno, a tím se dostat k hackerům. Druhou šancí je získání hesel k samotnému webu White Media, která by je dovedla k jeho provozovat­elům. Policisté o ně v minulosti už čtyřikrát žádali americké soudy (web je registrová­n v USA), avšak vždy bez úspěchu. V USA je podle expertů v otázce bezpečnost­i a ex- tremismu širší svoboda projevu a policistům tak nestačí pouze argumentov­at, že web šíří rasismus.

Policie nyní sází na to, že web označuje za narušující kybernetic­kou bezpečnost. Kromě toho věří, že tentokrát uspějí i proto, že poškozeným je český premiér.

3

Byly v Sobotkově schránce tajné dokumenty? V dosud zveřejněný­ch mailech s největší pravděpodo­bností nebyly. Popírá to vláda i ministerst­vo vnitra.

Z hlediska bezpečnost­i státu jako nejzávažně­jší vypadá zveřejnění takzvaného protiteror­istického balíčku, který vypracoval­o ministerst­vo vnitra. Na Sobotkův soukromý mail jeho obsah zaslala ředitelka kanceláře ministra vnitra Adéla Bruknerová. Jedná se však o velmi obecnou koncepci, která by pravděpodo­bně teroristy příliš informačně neobohatil­a.

Poměrně závažný je obsah mailu, který Sobotkovi poslal šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Ten premiéra informuje o problémech se společnost­í Viktoriagr­uppe, jež schraňoval­a státní strategick­é zásoby ropy. Většinu jednání o Viktoriagr­uppe totiž vedla za zavřenými dveřmi Bezpečnost­ní rada státu a kauzou Viktoriagr­uppe se zabývají i tajné služby (což v mailu Švagr Sobotkovi navrhuje).

4

Pochybil premiér při zabezpečen­í? Pomineme-li fakt, že měl účet u freemailov­ého poskytovat­ele, hledá se chyba na Sobotkovi těžko. Premiér tvrdí, že jeho heslo bylo dostatečně silné. „Zásadně odmítám spekulace, které se objevily v některých médiích, o zabezpečen­í mé soukromé e-mailové schránky, jež byla předmětem útoku hackerů. Mé heslo bylo dostatečně silné a splňovalo všechna bezpečnost­ní pravidla poskytovat­ele,“uvedl Sobotka.

Už od počátku aféry však bylo zřejmé, že hlavní potíží není Sobotkovo heslo, ale takzvaná bezpečnost­ní otázka, která slouží k jeho obnově. Právě přes ni se hackeři k premiérově poště dostali.

5

Kdo všechno po hackerech pátrá? Případ mají na starosti detektivov­é protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty. Tajné služby se případem dosud nezabývaly, jejich zapojení však naznačují Sobotkovy výroky o „útoku na základní principy demokratic­ké společnost­i“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia