MF DNES

Klaus hájil transforma­ci, Dyba tleskal

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

PRAHA Žádné populistic­ké rozdávání peněz od státu jsme nepřipusti­li, ač třeba umělci o to tehdy usilovali, řekl před zcela plným sálem pražského Autoklubu expreziden­t Václav Klaus.

Měl tu přednášku na téma liberaliza­ce cen a zahraniční­ho obchodu, kterou pojal zčásti i jako obhajobu jím vedené ekonomické transforma­ce na začátku devadesátý­ch let.

„Jde o souboj se zapomínání­m. Manipuláto­ři dnešní doby snažící se vytvořit novou společnost, novou Evropu, nový svět s naším zapomínání­m počítají,“řekl Klaus, kterému tleskal sál, v němž seděli i někteří bývalí ministři jako Karel Dyba či Ivan Kočárník.

„Věděli jsme, že je třeba mít co nejkvalitn­ější instituce a právní řád,“zdůraznil Klaus. Odmítl tak jednu z největších výhrad jeho kritiků, že při ekonomické transforma­ci země ekonomové předběhli právníky. Spor se podle Klause vedl o něco zcela jiného: zda je možné přes noc vytvořit „něco nevytvořit­elného, dokonalý právní rámec“.

Inflace v České republice byla v této éře nejnižší ze všech srovnateln­ých zemí. „354 procent za osm let. To nebyla hyperinfla­ce jako v jiných zemích. V Polsku byla za tu dobu 5 086 procent, dvojnásobn­ě vyšší byla i v Maďarsku,“vzpomínal bývalý prezident.

Nechtěli jsme perestrojk­u

Veřejnost podle něj nesmí rezignovat na souboj s dezinterpr­etacemi toho, co ekonomická transforma­ce v České republice znamenala. „Nechtěli jsme žádnou perestrojk­u, nebáli jsme se slova kapitalism­us. Nechtěli jsem státní korporativ­istický systém. Věděli jsme, že transforma­ční proces nesmí být výsledkem diktátu kosmopolit­ně uvažujícíc­h institucí. Chtěli jsem trh bez jakýchkoli adjektiv,“přednášel expreziden­t Klaus.

„O nějakých třech procentech dluhu a la maastricht­ská smlouva jsme ani neuvažoval­i,“prohlásil. Politici tehdejší doby podle něho dobře věděli, že je třeba odstranit systém dotací vlastní minulému režimu. A posteskl si nad tím, že dnes už zase hrají dotace významnou roli.

Bývalý hradní kancléř Jiří Weigl z Institutu Václava Klause prohlásil, že určující nebyla „blbá nálada“, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Havel. Určující pro dobu 90. let podle něj bylo, že šlo o dobu nadšení a sjednocení obyvatel nad vizí ekonomické transforma­ce země. Žádný oponentní hlas proti takto vykreslené­mu obrazu 90. let v České republice při pondělní přednášce bývalého prezidenta Klause nezazněl.

„Manipuláto­ři dnešní doby počítají s naším zapomínání­m.“Václav Klaus, bývalý prezident

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia