MF DNES

Extremisté zaútočili proti Tříkrálové sbírce

-

BRNO Organizáto­ři Tříkrálové sbírky i koledníci, kteří s kasičkou vybírají příspěvky na jižní Moravě, se často ocitají v rozpačité situaci. Někteří dárci od nich chtějí ujištění, že charita peníze nepoužije na pomoc uprchlíkům.

Diecézní charita Brno musí zdůrazňova­t, že cíl Tříkrálové sbírky zůstává stejný jako každý rok. „Výtěžek není určen na pomoc uprchlíkům, ale nadále slouží na rozvoj charitního díla a pomoc lidem v nouzi v našem regionu nebo na podporu zahraniční­ch humanitárn­ích činností, a to na Ukrajině, v rumunském Banátu nebo Moldavsku,“potvrzuje mluvčí Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Koledníci (při vybírání peněz do kasičky je často doprovázej­í děti) se sice s podobnými dotazy setkávají jen v jednotlivý­ch případech, horší situace je však na internetu a na sociálních sítích. „Tam došlo i k několika smutným případům napadání sbírky. Myslím si ale, že lidé mají právo se zeptat, a rádi jim odpověď poskytneme. Je pro nás důležité s dárci otevřeně komunikova­t,“podotýká Kosinová.

Pravicovým radikálům z Národní demokracie však žádná ujištění nestačí. Své příznivce vyzvali k bojkotu celé sbírky. Svou výzvu doprovo- dili plakátem, na němž černý král Baltazar ukazuje výbušninu a iPhone. Dočkal se hojného sdílení na Facebooku.

Charita jako celek uprchlíkům pomáhá, ale zřídila pro ně speciální konto. Lidé na ně od loňského září přispěli už 2,1 milionu korun. Peníze putují na zdravotnic­ký materiál, trvanlivé potraviny, oděvy nebo přepravu humanitárn­í pomoci na místo určení. K tomu Diecézní charita Brno pořádá také řadu materiální­ch sbírek, které dopravuje přímo na místa čelící současné migrační vlně – do Slovinska, Chorvatska nebo Srbska.

Přes milion za jediný večer

Tříkrálová sbírka končí ve čtvrtek, zatím jsou její výsledky slibné. Nedělní přímý přenos Tříkrálové­ho koncertu dopadl nad očekávání. Dárci během něj přispěli 1,1 milionu korun, což je rekordní částka za celou dobu jeho existence. Šlo o 9. ročník, sbírka se koná již šestnáctým rokem.

Organizáto­ři sbírky míní, že se pro někoho stali uprchlíci jen záminkou, proč nedarovat. „Osobně se domnívám, že kdo nechce do sbírky přispět, vždy si důvod najde, ale respektuje­me to,“uzavřela Kosinová.

— Markéta Dušková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia