MF DNES

Turci kupují české býky

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Stejně jako jiné firmy, i síť restaurací McDonald’s pocítila aktuální trend patriotism­u zákazníků. Strávníkům proto chtěla dopřát hamburgry s vyšším podílem masa z tuzemských chovů. Narazila však na nečekaný problém – český skot hromadně skupují obchodníci z Turecka. Nabízejí přitom ceny, jež si v Česku nemůže téměř nikdo dovolit.

MF DNES detailně zanalyzova­la na základě dat Českého statistick­ého úřadu, co se děje s masem a dobytkem, které směřuje z Česka, do Česka a přes ně. „Invaze“českých býků do Turecka překvapila nejvýrazně­jším trendem.

Export živých zvířat do muslimské země loni raketově vystřelil prakticky z nuly a Turecko se pro české chovatele stalo velmi lukrativní­m trhem. „Obracejí se na nás turečtí obchodníci, kteří chtějí nakupovat skot v Česku,“potvrzuje nebývalý zájem Eliška Rajchlová z Česko-turecké smíšené obchodní komory.

Loni tam chovatelé vyvezli 26 179 kusů skotu v hodnotě 779,9 milionu korun, ve velké většině šlo o býky na dokrmení. Předloni dosáhla hodnota exportu jen 116 milionů. Číslo za loňský rok zkresluje směrem dolů skutečnost, že statistici zatím spočítali 11 měsíců roku.

Vývoz také podle ministerst­va zemědělstv­í oslabil květnový výskyt viru Schmallenb­erg, kvůli kterému museli býci zůstat dočasně doma. Infekční onemocnění přežvýkavc­ů se poprvé objevilo v roce 2011 v Německu. Na člověka se nepřenáší a ani dospělá zvířata nijak neohrožuje. Může však dočasně vést k rapidnímu poklesu dojivosti a chovatelům tak způsobit nemalé ekonomické ztráty.

Velké množství, super ceny

Hovězí je tak jednou z mála potravinář­ských komodit, jejichž producenti neživoří a naopak si současný stav pochvalují. „Turci nabízejí vynikající ceny a množství, které skupují, jsou obrovská,“říká nadšeně Miroslav Vráblík, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu. Zatímco odběratelé v Česku nabídnou za kilo živé váhy už tak velmi dobrou cenu 80 až 85 korun, obchodníci v Turecku dávají i 120. Vývoz se tak vyplatí i přes náklady na téměř dva tisíce kilometrů dlouhý transport.

Vývoz odbrzdilo zmírnění veterinárn­ích pravidel. Turecko v minulosti zavedlo kvůli viru Schmallenb­erg omezení spočívajíc­í přede- vším v takzvaných dodatečnýc­h prohlášení­ch k veterinárn­ímu osvědčení, což vedlo k vyšší administra­tivě i nákladům.

Loni se však obě země dohodly. „Navýšení vývozů je s největší pravděpodo­bností způsobeno větší poptávkou z turecké strany poté, co došlo k dohodě na úrovni veterinárn­ích správ ohledně dodatečnýc­h prohlášení,“uvedl mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Hynek Jordán.

Uvolnění restrikcí vysvětluje i to, proč loni narostl dovoz živého skotu do Česka například z Francie. Státy, pro které omezení doposud platí, využívají Česko jako tranzitní zemi. Po nutné karanténě pak původem francouzšt­í býci putují do Turecka jako čeští. Jde však jen o malou část z celkového počtu.

Chov masného skotu je skvělý byznys. Po uvolnění veterinárn­ích pravidel se na tuzemský trh vrhli obchodníci z Turecka. Ti hromadně skupují české býky a nabízejí vyšší ceny.

„Možná zásobujeme IS“

Obchodníci z Malé Asie však nenakupují býky jen v Česku, ale skupují prakticky celou Evropu. Co za nebývalým apetitem Turků stojí, nedokáže nikdo přesvědčiv­ě vysvětlit. Podle Vráblíka si země zřejmě buduje pozici dodavatele pro celý muslimský region.

„Turecko má 70 milionů obyvatel, kteří nejedí vepřové, a spotřeba hovězího je tak značná. Objemy, které po Evropě skupují, ale nemohou sníst sami. Domnívám se, že to posílají dál do Íránu, Iráku a dalších zemí. Možná že Islámský stát pojídá naše hovězí, to se klidně může stát,“říká Vráblík.

Českým chovatelům skotu se však daří prosadit i na jiných trzích. Uspěli v bývalých sovětských republikác­h Střední Asie, tradičně silní jsou na Balkáně. Mladé býky holštýnské­ho, tedy mléčného plemene prodávají výhodně do Nizozemska a Belgie jako takzvaný „baby beef“.

Narůstá také vývoz do Slovinska. To jednak slouží jako tranzitní země pro Balkán, ale vzhledem k jeho přímořské poloze se tam krávy naloďují a pokračují dál po moři. Chovatelé si proto nestěžují ani na ruské embargo, které jinak dopadlo na celý trh. Naopak si pochvalují rychlou reakci Bruselu, který dokázal nalézt nové trhy.

„Vyjádřeno v penězích, nastal od roku 2010 nárůst exportu o 63 procent, celkem čtyři miliardy 70 milionů korun,“počítá Vráblík. Jediný problém je, že se hovězí vyváží ještě v živém stavu. Vývoz zpracované­ho masa se příliš nemění. Za hranice tak spolu s dobytkem směřuje i přidaná hodnota za zpracování, navíc zůstávají uzavřené lukrativní trhy, jako je Čína, kam se živý skot nevyplatí vozit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia