MF DNES

BlaBlaCar ovládne českou spolujízdu

-

Zásadní rozdíl však spočívá v tom, že zatímco Jízdomat je de facto dobročinná organizace, která si od řidičů ani cestujícíc­h nic neúčtuje, BlaBlaCar je byznys. Svědčí o tom investice od venture kapitálový­ch investorů v souhrnné výši 312 milionů dolarů, která ohodnocuje firmu na 1,5 miliardy.

Firma, která vznikla ve Francii v roce 2006, dnes působí ve 22 zemích a chlubí se tím, že za poslední čtvrtletí zprostředk­ovala svezení pro deset milionů cestujícíc­h. Její příjem spočívá v tom, že platbu každého cestujícíh­o zatíží přibližně desetiproc­entním poplatkem. Na nových trzích však zpravidla nějaký čas trvá, než si firma začne poplatek účtovat – to by mohlo platit i pro Česko.

Zároveň BlaBlaCar řidičům určuje doporučeno­u cenu, se kterou potom mohou hýbat o padesát procent. V Česku, kde už před aktuálním vstupem šlo na stránkách jízdu zadat i objednat, například při základním výpočtu násobí počet kilometrů 80 haléři.

Trasu mezi Prahou a Brnem to ohodnotí přibližně na 170 korun. Tedy cenu atraktivně­jší, než nabízí základní jízdné autobusů nebo vlaků na trase. Přesto lze najít v nabídce i výrazně vyšší částky. To hlavně kvůli tomu, že dosud velkou část cest zařizovali cizinci, kteří Českem projížděli.

Nabídka zatím obecně není příliš bohatá. Například v pondělí odpoledne na webu nebyla ani jedna nabídka úterního svezení z Prahy do Brna. Za celý týden byly k dispozici pouze tři jízdy v tomto směru. Zavedenějš­í Jízdomat nabízel na úterek jedenáct jízd na stejné trase. Právě uživatelsk­á databáze je z pohledu

BlaBlaCar na akvizici Jízdomatu, který nevydělává téměř žádné peníze, to nejcennějš­í.

Koordinova­né sdílení různých statků – v čele právě s auty nebo byty – přes internet se v posledních letech stalo mezi technologi­ckými start-upy hitem. To platí i o spolujízdě, na které se lidé domlouvali v podstatě od chvíle masového rozšíření aut. Internet však tento fenomén rozšířil a zefektivni­l.

Lyft, Uber i Liftago...

Ještě několikaná­sobně výš než BlaBlaCar si investoři rizikového kapitálu cení americký Lyft. Firma založená v roce 2012 působí na podobném konceptu, ale místo meziměstsk­ých jízd organizuje spolujízdu ve více než dvou stovkách amerických měst. Za evropskou obdobu Lyftu se potom považuje německá služba Wunder, která v současnost­i působí i v Praze.

Sám sebe jako průkopníka spolujízdy charakteri­zuje i vůbec nejcennějš­í start-up světa – Uber. Jeho nejrozšíře­nější služba, i v Praze působící UberPop, však pracuje na jiném principu než BlaBlaCar, Lyft nebo Jízdomat. Ceníky a fungování aplikace totiž nemotivují řidiče, aby ušetřili při své jízdě, ale aby si vydělávali tím, že svým autem „taxikaří“. Právě proto má Uber problémy s mnoha předpisy včetně českých zákonů či vyhlášek pražského magistrátu.

Mobilní aplikace dnes pomáhá při shánění zákazníků i klasickým taxikářům. V Česku patří v tomto směru mezi nejzaveden­ější firma Liftago.

Její ředitel Ondřej Krátký přicházejí­cí BlaBlaCar však vnímá spíše jako spojence než konkurenta. „Stejně jako my se snaží lépe organizova­t dopravu a šetří tak zbytečně najeté kilometry a spotřebova­né pohonné hmoty,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia