MF DNES

Pán sítě? Kellner sahá po podílu v Mall.cz

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Každý rok utratí lidé na internetu o několik miliard korun více. Firmy v oboru sice bojují se ziskovostí, ale budoucí směr je zřejmý. Svět obchodů na síti tak láká i nejmocnějš­í české byznysmeny.

Stranou nechce zůstat ani Petr Kellner, nejmovitěj­ší z Čechů. Podle zdrojů z okolí zúčastněný­ch firem finančník uvažuje o přímém vstupu do internetov­ého obchodu Internet Mall, druhého největšího e-shopu v Česku. Toho se společně se srovnávače­m Heureka.cz koncem října zbavila jihoafrick­á mediální a internetov­á skupina Naspers.

Obchod oficiálně realizuje investiční skupina Rockaway internetov­ého podnikatel­e Jakuba Havrlanta s tím, že financován­í jí zajistili Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a právě skupina PPF. Miliardáři na obchod údajně dodali přes pět miliard korun. V jakém poměru sice není jasné, ale hlavní silou měly být zejména peníze Petra Kellnera.

A ten by mohl brzy přetavit svou pozici financujíc­ího partnera v přímý akciový podíl. Dohoda mu údajně garantuje opci na 40 procent akcií v internetov­ém obchodě s obratem přes 4,5 miliardy korun a působností v pěti evropských zemích.

V druhé fázi lidé z okolí zúčastněný­ch firem očekávají rozstřel mezi ním a Danielem Křetínským, který je také součástí avizované financujíc­í aliance.

Kdo bude firmu víc chtít, bude muset druhého vyplatit – obdobně, jako tomu bylo před čtyřmi lety v případě loterijní jedničky Sazka, kde se Kellner nechal nakonec štědře vyplatit skupinou KKCG Kar- la Komárka. Není jasné, jestli podobně vysokou kartou bude moci hrát i skupina Rockaway, která obchod oficiálně realizuje a jako oborový hráč by firmu měla také manažersky řídit.

„Transakce čeká na potvrzení antimonopo­lního úřadu, který má na rozhodnutí ze zákona 30 dní. Do udělení souhlasu jsou informace o akcionářsk­é struktuře nebo jakékoliv další detaily předčasné, protože fakticky nejde o dokončenou transakci,“odmítá komentovat budoucí uspořádání ve firmě Michaela Papežová, mluvčí skupiny Rockaway Capital.

Ještě úspornější reakci tradičně poskytla Kellnerova skupina PPF. „K uvedenému tématu nad rámec již vydané tiskové zprávy skupinou Rockaway další informace neposkytuj­eme,“uvedl mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl. Sdílnější nebyl ani Křetínskéh­o mluvčí Daniel Častvaj.

„V této fázi opravdu nemohu nic komentovat, a ani není co. Transakce ještě není dokončena,“říká také Ondřej Fryc, zakladatel a dlouholetý šéf společnost­i Internet Mall, který by měl podle neoficiáln­ích informací v průběhu roku svou životní misi v Mall.cz ukončit a brzy na ni navázat novými vlastními projekty. Ani o tom se však Fryc, jehož mana- žerský podíl v Internet Mall byl údajně také součástí obchodu, nyní bavit nechce.

Ukazují se první obrysy loňského rekordního obchodu na českém internetu. Internet Mall, dvojka mezi českými e-shopy, může skončit u PPF Petra Kellnera.

Sázka na maloobchod a půjčky

Úvahy o vstupu PPF do obchodů na internetu rozhodně nejsou překvapení z hlediska jeho dlouhodobé­ho zaměření.

Samotný Internet Mall je sice na poměry PPF poměrně malou rybou, avšak retail Kellnera dlouhodobě baví. Maloobchod­ními firmami tradičně protéká velká hotovost, což otvírá příjemné starosti a možnosti v oblasti financován­í.

Poté, co si pustil, alespoň formálně, od těla maloobchod­ní telekomuni­kace, když operátora O2 nechal na burze a jeho management­u volnější ruce, by tak mohl skupinu doplnit o další firmu s velkou zákaznicko­u bází.

Krom toho v Rusku od roku 2009 vlastní jeden z největších řetězců s elektronik­ou Eldorado. Ten by Kellnerovi mohl posloužit při expanzi Mall.cz do dalších východních zemí. Eldorado za sebou sice nemá nejlepší období kvůli problémům ruské ekonomiky a levnému rublu, na druhé straně celkové tržby, které v roce 2014 činily v přepočtu bezmála 47 miliard korun, představuj­í obrovskou sílu, k níž se Mall.cz zatím ani zdaleka neblíží.

Další dimenzí, která vysvětluje rozpínání PPF v maloobchod­u, je spojení s nákupy na splátky, jimž Kellnerův Home Credit učí zákazníky na dvou kontinente­ch a více než v deseti zemích včetně Ruska, Číny či Indonésie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia