MF DNES

Bowieho dluhopisy otřásly burzou

-

PRAHA David Bowie, který v neděli zemřel ve věku 69 let na rakovinu, patřil mezi největší inovátory hudby druhé poloviny dvacátého století. Britův vliv ve světě financí však nebyl o nic menší. Rocková hvězda přišla s konceptem takzvaných Bowieho dluhopisů (Bowie bonds), které střadatelů­m umožnily investovat do Bowieho kariéry a budoucích výdělků.

Bowieho dluhopisy se na trhu objevily v roce 1997 a zpěvákovi po odprodeji americké pojišťovac­í společnost­i Prudential Insurance vydělaly 35 milionů liber (asi 1,27 miliardy korun). Bowie investorům nabídl vysoký úrok 7,9 procenta. Investovan­ou částku jistily budoucí příjmy z jeho hudebního katalogu. Bowie získal peníze obratem, částku navýšenou o úrok se zavázal vyplácet v průběhu 10 let od zakoupení dluhopisu.

V roce 2004 došlo k úpadku dluhopisů poté, co je agentura Moody’s ohodnotila jako téměř bezcenné. Kritické hodnocení odůvodnila slovy o „ztrátovost­i a slabých prodejích hudebních nosičů“.

Britský ekonomický zpravodaj stanice BBC Evan Davis si po finanční krizi v letech 2008 a 2009 položil otázku: „Může Bowie za úvěrový rozkol?“Bowieho dluhopisy tehdy přirovnal k hypotečním derivátům, které srazily na kolena srdce americké Wall Street. „Celebritní dluhopisy“, jak se dluhopisům začalo obecně říkat, vydávali i další hudebníci včetně Jamese Browna nebo Isley Brothers. (fra)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia