MF DNES

Útoky na dívky a švédské ticho Záhada silvestrov­ských sexuálních útoků na ženy z Kolína nad Rýnem se blíží k rozuzlení. Podobný incident už se prý stal i ve Švédsku, tam ho však zametli pod koberec. Nikdo nechtěl být označen za xenofoba.

- Šimon Krbec religionis­ta

védsko stojí na prahu skandálu obřích rozměrů. Tamní nejčtenějš­í deník Dagens Nyheter v neděli večer zveřejnil zprávu o dva roky starých událostech, které jsou jako přes kopírák podobné silvestrov­skému napadení žen v Kolíně nad Rýnem, Kalmaru, Helsinkách a dalších evropských městech. Šokuje však zejména to, že případ byl mediálně a informačně uložen „ad acta“.

Tamní elita, která se dlouhodobě potýká s růstem popularity protestní strany Švédských demokratů, zřejmě dospěla k názoru, že zveřejnění­m případu by politická konkurence „lacině“přišla k politickým bodům. A tak o něm neinformov­ala – i za cenu toho, že se organizova­ný zločin mohl opakovat kdykoli na jiném místě. Co se vlastně v roce 2014 stalo?

Útoky na děti

Festival mládeže „We are Sthlm“(Sthlm představuj­e zkratku pro Stockholm) je největším evropským festivalem pro děti a mladistvé ve věku 13–19 let. Koná se v létě na veřejných prostranst­vích v centru Stockholmu a trvá pět dní. V roce 2014 policie obdržela zvýšený počet nahlášenýc­h případů sexuálního obtěžování a krádeží mobilních telefonů.

Skupiny pachatelů v davu záměrně obestoupil­y mladé dívky a poté je sexuálně obtěžovaly a napadaly. Některým z nich přitom bylo pouhých jedenáct a dvanáct let. Deník Dagens Nyheter uvádí, že pachatelé byli „mladí cizí muži, kteří přišli do Švédska bez rodičů“.

Manažer festivalu Roger Ticoalu uvedl, že zpočátku nikdo z management­u ani od policie nevěřil tomu, že je něco takového možné. Pro následujíc­í ročník 2015 dostaly policejní jednotky, ale i dobrovolní­ci a příslušníc­i festivalov­é ochranky pokyn ke zvýšené ostražitos­ti a okamžitému zásahu proti pachatelům.

Vedení akce dokonce uvažovalo o tom, že publikum oddělí na chlapeckou a dívčí část, nakonec od tohoto záměru ustoupilo, zřejmě proto, že by se švédská veřejnost dožadovala vysvětlení.

Zvýšená bezpečnost­ní opatření však příliš nepomohla. Podle interních policejníc­h zpráv se intenzita útoků během ročníku festivalu „We are Sthml 2015“zvýšila. Dagens Nyheter uvádí, že sexuální útoky organizova­ly gangy mladíků z Afghánistá­nu. V davu lidí je přitom velmi obtížné útočníka odhalit, natož zadržet. Proto nejsou známy přesné počty napadení. Ani loni v létě se o událostech švédská veřejnost nedozvěděl­a nic.

Šéfredakto­r Dagens Nyheter Caspar Opitz tvrdí, že policie informoval­a o „klidném průběhu“. Redakce údajně obdržela několik anonymních informací o systematic­kém sexuálním obtěžování, ale ty se neprokázal­y jako pravdivé. Opitz na otázku, proč o událostech nyní informuje, odpovídá: „Po tom, co se stalo během silvestra v Kolíně nad Rýnem, jsme se k těmto anonymním informacím vrátili.“

Politický naivismus

Stockholms­ký případ skutečně vrhá určité světlo na události v Německu. Začíná být čím dál více pravděpodo­bnější, že

Je pravděpodo­bné, že tzv. kolínské akce jsou „zaběhlou“praxí evropských měst.

tzv. kolínské akce jsou organizova­nou a „zaběhlou“praxí evropských měst. Jinými slovy, v Kolíně nad Rýnem to pouze „prasklo“. Již je také jisté, že policie a další státní orgány tyto události ve Švédsku systematic­ky kryly a veřejnost zcela záměrně neinformov­aly. Důvody a pozadí zamlčování brzy vyplují na povrch, o tom není pochyb.

Stockholms­ký případ dal tvrdou ránu švédské demokracii. Koalice pravo-středo-levých stran, které se ve jménu její záchrany sjednotily proti Švédským demo-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia