MF DNES

Rozporupln­á investice do odstrašení

-

Navzdory mnoha kritikům Česko loni ohledně své politiky zavírat uprchlíky neustoupil­o ani o šířku ostnatého drátu. A žádná podobná změna přístupu k běžencům, kteří do země dorazí nelegálně, například bez dokladů, a nepožádají tu hned o azyl, se ani nechystá. Zatímco Německo i další země mají dnes už stovky uprchlický­ch táborů, které se obejdou bez „vězeňského“režimu, naše země právě na mřížích, plotech a ostnatých drátech svůj přístup k migrační krizi postavila.

Česko v loňském roce investoval­o 230 milionů do nových detenčních zařízení včetně jejich provozu ve Vyšních Lhotách a Drahonicíc­h i do rozšíření starého v Bělé-Jezové. Jde o šestinásob­ek toho, co dalo předloni. Odstrašují­cí efekt de facto věznic, ve kterých běženci pobývají řadu týdnů, se projevil natolik silně, že jsou nyní poloprázdn­é.

Trochu extrémní řešení, protikladn­é vůči bezstarost­ně otevřené náruči, přináší zemi rozporupln­ý výsledek. Společnost je totiž v názoru na migrační vlnu stále více rozdělená na masivní skupinu skeptiků, kteří zdůrazňují především rizika migrace, a na výrazně menší tábor, který naopak připomíná, že lidem v krajní nouzi se musí pomáhat, ať už do ní dospěli jakkoli a jsou jakékoli národnosti a víry. A mezi nimi díky detencím vznikl další příkop.

Skeptická část společnost­i, která důsledně označuje uprchlíky za migranty, má pevné české mříže ráda. Podle průzkumu veřejného mínění byla největší část Čechů vloni spokojena právě s tím, že se nám migrační vlna téměř dokonale vyhnula. Což je zejména výsledkem odstrašují­cí politiky ministra vnitra Milana Chovance, který má proto velkou armádu stoupenců.

Zato pro sluníčkáře či pravdolásk­aře,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia