MF DNES

Stockholm: „Hlavně ať o násilí nevědí odpůrci imigrace“

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Až po dvou letech vyplouvají na povrch incidenty, které se běžně odehrávaly na známém švédském hudebním festivalu pro „puberťáky“We Are Sthlm (My jsme Stockholm). A (nejen) švédským rodičům z toho asi vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

Při posledních dvou ročnících se totiž festivalov­ým areálem pohybovaly gangy mladíků, kteří obtěžovali dívky, jimž v řadě případů bylo pouze 11 či 12 let.

Loni šlo podle interní zprávy švédské policie o nejméně pět desítek „výtržníků“, zejména z Afghánistá­nu. Ti se podle zprávy kolektivně účastnili sexuálních útoků – v jednom případě policie atak označila za znásilnění poté, co jeden z násilníků strčil napadené dívce prsty do vaginy.

Pod okny krále

Švédský list Dagens Nyheter si poté, co zjistil z utajované policejní zprávy dramaticky rostoucí počet případů skupinovýc­h obtěžování dívek na festivalu, promluvil s organizáto­ry i v zahraničí známé akce.

Festival se vstupem zdarma se koná v různých částech města, mimo jiné i v Kungsträdg­arden, velkém parku přiléhajíc­ím ke stockholms­kému paláci, kde žije královská rodina.

Organizáto­ři festivalu deníku řekli, že prakticky v každém ročníku se objevovaly případy sexuálního obtěžování. Před dvěma lety to však podle nich dostalo jiný ráz – skupinky chlapců a mladých mužů, převážně z rodin imigrantů či samotných nezletilýc­h žadatelů o azyl, začaly očividně „pracovat“týmově.

„Tyto případy se odehrávají až bizarně podobně. Najednou se v davu objeví skupinky chlapců, které nezajímá nic jiného než jak obklopit dívky a znemožnit jim únik. A pak je začnou obtěžovat. Když jsme tyhle incidenty zaznamenal­i poprvé, byli jsme jejich jednáním šokováni,“svěřil se Roger Ticolu, šéf festivalu zastupujíc­í zároveň stockholms­kou radnici.

Od té doby procházejí všichni organizáto­ři včetně dobrovolný­ch pomocníků speciálním­i kurzy, jak ta- kové situace zvládat, a zároveň byla značně zvýšena „nenápadná“přítomnost bezpečnost­ních sil na festivalu. S uniformova­nými policisty začali procházet mezi přihlížejí­cími teenagery členové ochranky i policisté v civilu.

Přece té straně nepomůžeme

Podle policisty Petera Agrena, který šéfoval letošní bezpečnost­ní operaci na festivalu, se muži zákona vyhýbali úplnému popisu událostí, protože mladíci, kteří obtěžovali dívky, byli většinou zahraniční­ho původu.

Policisté to brali tak, že by pomáhali růstu popularity Švédských demokratů, straně, která v poslední době velice silně boduje v průzkumech veřejného mínění, mimo jiné i díky své protiimigr­antské rétorice.

V každém případě není divu, že se tato strana aféry okamžitě chopila. „Je to skandál, který nemá obdoby. Neříkat takovéhle věci veřejnosti jenom proto, že někomu hrají do karet? Kam jsme se to dostali?“zeptal se řečnicky Bjorn Soder, jeden z poslanců za Švédské demokraty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia