MF DNES

Španělsko poprvé soudí princeznu

-

PALMA DE MALLORCA Ve Španělsku včera začal proces, jemuž tamní média dala přídomek „historický“. Průlom spočívá v tom, že poprvé od znovuobnov­ení monarchie v roce 1975 byl z trestného činu obviněn člen královské rodiny. Sestra krále, princezna Cristina, čelí před soudem obvinění z daňových podvodů. Hrozí jí až osm let vězení.

Kauza Nóos, v níž je obviněno ze zpronevěry veřejných peněz či daňových podvodů celkem 18 lidí, vypukla před pěti lety. Tehdy vyšlo najevo, že manžel princezny Cristiny, bývalý vrcholový házenkář Iňaki Urdangarin, defraudova­l veřejné peníze. Jako spoluředit­el nadace Instituto Nóos, podporujíc­í sportovní projekty v Katalánsku, v letech 2004 až 2006 využíval svého tehdejšího titulu vévoda z Palmy k získávání kontraktů od regionální­ch vlád, na něž pak najímal spřízněné firmy a příjmy přesouval do daňových rájů. Celkem zpronevěři­l asi šest milionů eur (asi 162 milionů Kč).

Vyvádění peněz z nadace se mělo dít přes firmu, v níž Cristina figurovala jako spoluvlast­ník. Princezna to však odmítla s tím, že o manželovýc­h aktivitách nevěděla. Soudce již v roce 2014 stíhání princezny v některých věcech zastavil, ale rozhodl, že může být obviněna z daňových podvodů.

Včerejšího, pro Španělsko historické­ho začátku soudu se účastnilo tolik obhájců a novinářů, že musel být přesunut ze soudní budovy do komplexu na předměstí Palma de Mallorca, který se normálně používá k velkým školením státních úředníků. Očekává se, že proces potrvá asi půl roku.

Padesátile­tá Cristina, princezna bourbonská a řecká, je až šestou v nástupnick­é linii. Do loňského června užívala i titul vévodkyně z Palmy, který jí ale sebral její bratr, král Felipe VI. Ten na španělském trůnu nahradil jejich otce Juana Carlose I. (kro, ČTK)

Princezna Cristina se stala první členkou královské rodiny, která stanula před soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia