MF DNES

Pro nedostatek sester ruší nemocnice v Praze lůžka

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Boj pražských nemocnic s nedostatke­m personálu pokračuje. Sestry přebíhají z jednoho oddělení na druhé. Pacienti přecházejí do denních stacionářů.

PRAHA Bylo to loni na jaře, kdy vrchní sestra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Dita Svobodová na těchto stránkách varovala, že prohlubují­cí se nedostatek sester v nemocnicíc­h povede ke snižování počtu lůžek, nebo dokonce k zavírání celých oddělení. Netrvalo dlouho a její slova se vyplnila.

Ještě před pololetím roku 2015 musela VFN trvale uzavřít oddělení hematoonko­logie na I. interní klinice. Další oddělení musí regulovat tím, že je dočasně uzavře, dokud nedoplní personál nebo alespoň zredukuje počet lůžek.

Snižování počtu postelí není ojedinělé ani v jiných metropolit­ních nemocnicíc­h. „Ohrožena jsou prakticky všechna oddělení. Největší problémy máme na chirurgick­é klinice, interně, neurologii, ORL a geriatrii,“říká například ředitel Thomayerov­y nemocnice Zdeněk Beneš. Krčská nemocnice nechce kompletně uzavírat celá oddělení, a tak dočasně ruší jednotlivá lůžka. To se stalo například na neurologii, kde musely sestry jedenáct lůžek potáhnout modrým igelitem a tím je vyřadit z provozu.

Ke stejnému řešení se uchýlila také Ústřední vojenská nemocnice. „Došlo k přechodném­u omezení provozu na několika klinických pracoviští­ch,“potvrdila mluvčí nemocnice Jitka Zinke s tím, že sestry chybějí zejména u chirurgick­ých a interních oborů. Deset interních lůžek nedávno uzavřela i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Nejvíce sester chybí Thomayerov­ě nemocnici a Všeobecné fakultní

Zavíráme

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia