MF DNES

Fakta Kolik sester chybí pražským nemocnicím

-

nemocnici. Každá poptává asi 70 sester a podle jejich vedení se situace bude zhoršovat. Obě nemocnice se ale dušují, že pacienti omezení provozu lůžek nepocítí.

„Pacienty uzavřeného hematoonko­logického oddělení se snažíme směřovat do ambulantní péče. Máme denní stacionář, kam každý den docházejí,“vysvětluje mluvčí VFN Filip Brož.

Fakultní nemocnice má celkem čtyři interní kliniky. Na nich je nedostatek sester nejvíce znatelný. Nemocnice tam dočasně ruší lůžka nebo uzavírá celá oddělení do doby, než nabere personál. Kliniky si mezi sebou musí vypomáhat tak, že sestry mezi nimi přecházejí. Nebo si interny předávají pacienty.

Podle nemocnic může za nedostatek sester několik faktorů. Nejčastěji jmenují slabé finanční ohodnocení a systém vzdělávání. Podle pravidel Evropské unie musí mít totiž zdravotní sestry alespoň vyšší odbornou školu. Zájemců o obor je tak méně a ti, kteří školu vystudují, často nechtějí dělat u lůžek. Nemocnice proto v posledních letech nabízejí sestrám stále více benefitů, jako je levné bydlení, dovolená navíc, peníze navíc, pokud vydrží určitou dobu, nebo možnost dalšího vzdělávání. Ani to ale nestačí.

Ministerst­vo zdravotnic­tví pro- Thomayerov­a nemocnice Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Fakultní nemocnice v Motole Ústřední vojenská nemocnice Nemocnice Na Bulovce Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Nemocnice Na Homolce Celkem ve velkých pražských nemocnicíc­h chybí 352 sester

Zdroj: pražské nemocnice

70

70 60 50 47

40 15 blém řeší už dlouho. Platy zdravotnic­kého personálu se za poslední léta zvyšují rychleji než v jiných oborech. Letos to bylo o pět procent. V současné době se připravuje také novela zákona o nelékařský­ch zdravotnic­kých povoláních, která má upravit vzdělávání sester tak, aby mohly dříve nastoupit do plné praxe. Také mají posílit kompetence zdravotnic­kých asistentů, kteří dnes nemohou prakticky nic vykonávat bez dozoru. „Na zlepšení dlouhodobě pracujeme, ale problém, který vznikl za posledních dvacet let, nelze vyřešit tak rychle, jak bychom si přáli,“hájí ministerst­vo mluvčí Štěpánka Čechová.

 ?? Na tomto pokoji neurologic­kého oddělení Thomayerov­y nemocnice v Krči už se pacienti neubytují. Nemocnice musela lůžka odepsat, protože nemá dost personálu, který by se o pacienty staral. ??
Na tomto pokoji neurologic­kého oddělení Thomayerov­y nemocnice v Krči už se pacienti neubytují. Nemocnice musela lůžka odepsat, protože nemá dost personálu, který by se o pacienty staral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia