MF DNES

Mladík útočil, když jeho oběti ležely v posteli

-

PRAHA Útok nožem na handicapov­anou bytnou a pokus ubít spícího spoluvězně. Dva pokusy o vraždu včera Martinu Marhoulovi před senátem pražského městského soudu vynesly patnáct let ve věznici s nejtvrdším režimem. Jedenadvac­etiletého invalidníh­o důchodce čeká i pobyt na psychiatri­i.

Dvě rány nožem do krku zasadil Marhoul dopoledne 22. května 2015 své bytné na sídlišti v Nových Butovicích. Zbraň u sebe nosil denně, skrytou v trenýrkách „Napadl ji v době, kdy ležela na posteli, a to kvůli sporům o nájemné,“uvedla státní zástupkyně Jana Kadeřábkov­á. Marhoul po útoku utekl. „Bodl jsem vší silou. Proč jsem to udělal, nevím. Možná proto, že o mne ženy nestojí,“snažil se obžalovaný útok vysvětlit loni v květnu u vyšetřovat­ele. V jednací síni včera výpověď odmítl.

Vážně zraněná žena, která je odkázaná na invalidní vozík, si zavolala pomoc. Život oběti zachránil zákrok lékařů v motolské nemocnici.

Policisté mladíka dopadli pár hodin po zákeřném útoku v psychotera­peutickém centru v Břevnově. Marhoul tam docházel na konzultace. „Hovořili jsme s ním a uklidnili ho,“uvedla včera jedna z terapeutek, které zavolaly policisty. „Vypadal, že je se vším smířen. Jen se nás v autě ptal, zda večer bude doma,“popsal zásah jeden z hlídkařů.

V květnu poslal soudce mladíka do vazební věznice na Pankráci. Celu Marhoul sdílel s vietnamský­m spoluvězně­m. Brzy ráno 12. června Marhoul popadl sedmapůlki­lovou stoličku a spícího muže udeřil do hlavy. „Neměl jsem ho rád. Nevyřízené účty,“komentoval útok.

Marhoul trpí smíšenou poruchou osobnosti. I proto mu úřady přiřkly invalidní důchod. Od dětství kvůli duševním problémům bere léky. To mu však nezabránil­o v tom, aby od základní školy pil ve velkém alkohol. Později se přidaly i marihuana a pervitin.

„Reaguje afektivně i na malé podněty. Jde o osobu agresivní,“kon- statoval mimo jiné psycholog Karel Netík. Odborníci proto pro Marhoula navrhli i ochrannou léčbu.

„To, proč došlo k útokům, tkví v osobě obžalované­ho. Problém však je i ve vadném systému zdravotní péče o psychicky nemocné u nás. Proto jsme zvolili ochranné ústavní léčení psychiatri­cké. To může začít již ve věznici,“zdůvodnila verdikt soudkyně Monika Křikavová. Rozsudek je nepravomoc­ný a lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

— Jan Bohata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia