MF DNES

Apartní klobouček, motýlek a sen o světovém zlatu

- Jan Palička, Petr Šedivý fotbaloví reportéři MF DNES

CURYCH Láskyplně hladil kulatou zlatou trofej, která před ním ležela na stolečku, a vyprávěl: „To bych si nedokázal představit ani v nejdivočej­ších snech. Pětkrát vyhrát Zlatý míč! Takový okamžik mi nikdy nezevšední. Rád bych se o své štěstí podělil se všemi fanoušky v Argentině a Barceloně. Moc pro mě znamená, že mě podporují.“

Lionel Messi znovu posunul fotbalové hranice. V černém obleku s vý- razným motýlkem si popáté došel pro Zlatý míč. Cena, kterou jako první dostal sir Stanley Matthews v roce 1956, patří znovu drobnému hrdinovi z Barcelony.

Za rok 2015 dostal Messi 41 procent hlasů, druhý Cristiano Ronaldo necelých 28 procent a třetí Neymar 8 procent.

Není pochyb, že vyhrát mohl každý z nich. Všichni jsou fotbalovým­i mistry. „Věděl jsem, že Messi má větší šanci na vítězství než já. Získal s Barcelonou všechny trofeje. A nepřekvapi­lo by mě ani to, kdyby vyhrál Neymar,“prohlásil stříbrný Ro- naldo. Na druhém místě skončil už v letech 2007, 2009, 2011 a 2012.

Perfektně načesaný Portugalec, který během curyšského ceremoniál­u předváděl uvolněná gesta, nastřílel během minulého roku 57 gólů v 58 soutěžních zápasech, stále se lepšící Brazilec Neymar se zastavil na metě 48, vítězný Messi zvládl 52 gólů. Jsou to omračující čísla.

„Lionel i Cristiano píšou dějiny a já jim oběma přeju úspěch. Jsou pro mě vzorem, protože se na vrcholu drží strašně dlouho. Zatím se s nimi těžko můžu srovnávat, ale doufám, že jednou půjdu v jejich stopách,“prohlásil nejmladší Neymar, ještě než se oblékl do gala, hodil na hlavu apartní klobouček a vplul do nablýskané­ho sálu.

Co ti tři vlastně říkali, když se posadili před novináře?

Kdyby to bylo možné, co by si Neymar půjčil od konkurentů? „Levačku od Messiho a pravačku od Ronalda.“

Proč nosí Ronaldo sedmičku na dresu? „ Když jsem před lety přestoupil do Manchester­u United, tak jsem chtěl osmadvacít­ku, kterou jsem měl v Lisabonu. Ale trenér Ferguson mi řekl, že budu mít sedmičku po Davidu Beckhamovi. Trošku jsem se toho bál, ale bral jsem to jako výzvu. Od té doby je to moje šťastné číslo, které mám i teď v Realu Madrid.“

Vyměnil by Messi všechny své Zlaté míče za jedno vítězné finále mistrovstv­í světa? „Těžká otázka, ale nakonec bych asi zvolil světové zlato. Fotbal přece hrajete kvůli týmovým úspěchům, ne kvůli individuál­ním cenám.“

V Messiho unikátní vitríně sice najdete pět Zlatých míčů, ale žádný světový titul. Naposledy byl stříbrný, dočká se na čtvrtý pokus v Rusku 2018? Možná má poslední šanci.

Věděl jsem, že Messi má větší šanci než já. S Barcelonou získal všechny trofeje. Cristiano Ronaldo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia