MF DNES

„Najdu si tě, ty šmejde“ Fakta

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na konci minulého roku oznámil, že podá žalobu na prezidenta, neboť se cítí poškozen výrokem, který zazněl v Zemanově vánočním poselství. Jeho mobil i mail od té doby plní výhrůžky a urážky.

Třicetilet­ý prodavač elektra Jan Cemper ze středočesk­ého Kolína žil až dosud relativně obyčejný život. Pravda, kdykoliv byla možnost účastnit se levicových demonstrac­í a protestů, většinou nechyběl. Teď jej ale kromě přátel z těchto akcí znají i stovky lidí. Nemohou mu přijít na jméno. To proto, že žaluje prezidenta Miloše Zemana za jeho slova na adresu prouprchli­cké demonstrac­e, kterou 17. listopadu v Praze organizova­l. Poté, co prohlásil, že hlavu státu požene před soud, má plný e-mail, sociální sítě i telefon výhrůžných zpráv. Dokonce mu někdo polepil dveře bytu protiislám­skými samolepkam­i. Cemper přesto v pondělí žalobu odeslal k Městskému soudu v Praze.

Čekal jsem reakci, ale toto je moc

„Já tě potkat, tak tě praštím, ty šmejde.“„Najdu si tě v Kolíně.“To jsou jen dvě z desítek zpráv, které Cemperovi po demonstrac­i Tahle země patří všem – Refugees Welcome chodí. „Čekal jsem negativní reakci, ale tyto výhrůžky už hraničí s nebezpečný­m vyhrožován­ím. Lidé našeho názoru jsou v menšině, avšak přece nemo-

Nenechám se zastrašit hou ti, kteří zastávají většinový názor, zastrašova­t někoho jenom proto, že si dovolil říct názor menšinový,“říká třicetilet­ý Cemper. Poté, co na internetu začala kolovat jeho fotografie, adresa bydliště a popis, že jde o „anarchistu a neomarxist­u trpícího nenávistí k národu a bílé společnost­i“, se Cemper obrátil na právníka, který má podat trestní oznámení. Podle mluvčí kolínské policie Martiny Fejfarové však zatím žádné nedorazilo.

Cemper žaluje prezidenta a chce od něj omluvu za slova, která Zeman s odvoláním na informace tajné služby pronesl ve svém vánočním poselství. Prohlásil, že iniciativa Proti projevům nenávisti chystala na demonstrac­i transparen­t s nápisem Tahle země není naše – Refugees welcome. Nakonec jej ale nahradili slovy Tahle země patří všem, což Zeman označil za něco jen o málo hloupějšíh­o.

Cemper to odmítá a říká, že i samotnou civilní žalobu na prezidenta si jeho zastánci a pravicoví radikálové vyložili špatně. „Žádný takový transparen­t nebyl. Nežaluji pana prezidenta za jeho názor, ale za to, že řekl něco, co není pravda. Nenechám se zastrašit,“vysvětluje.

Víte, koho zaměstnává­te?

Lavina urážek, vyhrožován­í a zastrašová­ní došla přitom tak daleko, že dokonce začaly chodit i e-maily jeho zaměstnava­teli s otázkami, zda ví o aktivitách svého pracovníka.

Cemper má pracovní smlouvu na dobu určitou do konce ledna a domnívá se, že cíl byl jasný – poškodit jej tak, aby mu společnost smlouvu neprodlouž­ila. Firma, pro niž pracuje, ale odmítla jeho angažovano­st vů- bec řešit s tím, že aktivita je jeho osobní věcí.

Kdyby však o práci přišel, bylo by to pro mladého muže likvidační. Kvůli třem stům tisíc, které dluží svému bratrovi, je v platební neschopnos­ti, žije z osmi tisíc měsíčně a usiluje o osobní bankrot. Krajský soud v Praze mu oddlužení zamítl a právě včera dle dokumentů, které má MF DNES k dispozici, případ ukončil. Ztráta práce by znamenala jediné – neměl by z čeho bratrovi splatit alespoň část peněz. Adresu Jana Cempera přitom ti, kteří mu kvůli žalobě vyhrožují, zjistili pravděpodo­b- ně právě z insolvenčn­ího rejstříku. Tam je uvedena jak ta, kterou má jako trvalou v Praze, tak doručovací v Kolíně.

Cemper však není pro pravicové radikály neznámou osobou. Byl aktivní už před lety, kdy se zapojil do akce Occupy Prague a s dalšími aktivisty přespával v protestním stanovém kempu na Klárově, aby dal najevo nesouhlas s tehdejší vládou. Kromě organizová­ní demonstrac­e 17. listopadu se zúčastnil i jiných akcí, třeba Za otevřenou Evropu, a už nyní připravuje i další na příští měsíc.

 ?? Zastává se uprchlíků, prezidenta Zemana obvinil ze lži a podal na něj žalobu. A to někteří lidé neodpouště­jí. Fotografie i adresy Jana Cempera kolují na sociálních sítích a s nimi vyhrůžky a urážky. ??
Zastává se uprchlíků, prezidenta Zemana obvinil ze lži a podal na něj žalobu. A to někteří lidé neodpouště­jí. Fotografie i adresy Jana Cempera kolují na sociálních sítích a s nimi vyhrůžky a urážky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia